2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magtalanítással tréfálkoztak 1953 tavaszán

2007. szeptember 6. 14:00

Egy, a Magyar Országos Levéltárban talált dokumentum a Rákosi-korszak egyik legvitatottabb határozatára, az ún. Ratkó-törvényre, vagyis az 1953-ban kibocsátott népességszabályozási rendeletre, azon belül a gyermektelenségi adó fizetésére irányítja a figyelmet, amely rendkívüli mértékben megosztotta az akkori társadalmat - derül ki Kocsis Piroska forrásközléséből az Archívneten.

A Ratkó-korszak a Ratkó Anna 1950 és 1953 közötti egészségügyi miniszterségének, illetve tágabban az 1950 és 1956 közötti félévtizednek a népesedéspolitikára utaló elnevezése. A drasztikus abortusztilalom és a gyermektelenségi adó miatt a természetes szaporodás üteme ezekben az években jelentősen nőtt. A terhességmegszakítás tilalmát 1956 júniusában oldották fel, a gyermektelenségi adót pedig az 1956-os forradalom után törölték el. Az ebben a félévtizedben született generációt Ratkó-gyerekeknek hívják.

A bemutatott forrás elemzésekor a levéltáros kutatók több kérdésre is keresték a választ, amelyek közül a legfontosabbak a következők volatk: milyen indíttatástól vezérelve íródott a levél, mennyire tekinthető hitelesnek, barát vagy ellenség, szakmabeli, netán kívülálló személy volt a levél írója, kinek az érdekét szolgálta, sértett-e érdeket, milyen volt a levél fogadtatása, hátrányos következménye volt-e szerzőjére, végül kinek címezték.

Értesítjük T. címet, hogy a fenti kormányrendelet végrehajtására alakult V. sz. Budapesti és Vidéki Egészségügyi felülvizsgáló bizottság az Ön magtalanítását rendelte el. Az elrendelésének oka, hogy nem tett eleget a szaporulati rendeletnek, bár elég idő állt rendeletére [rendelkezésére], így Ön káros hatással van a mai kor társadalmára.

Ezért felhívom figyelmét, hogy a műtét végrehajtására törvényes következmények terhe mellett, 1953. év április hó 18 [.] nap d. e. 9 órakor jelenjék meg OKI Budapest, IX. ker. Gyáli út 6. sz. II. em. 12. sz. ajtó alatti hivatali hely[i]ségben.

Köteles a közölt időpontban tisztára mosott alsótesttel (megfelelő módon fertőtlenítve) és fehér alsónadrágban megjelenni.

Értesítem, hogy a műtét után a herezacskót Önnek pipadohányzacskó készítése céljából 12,50 Ft. cserzési díj lefizetése ellenében visszaszolgáltatjuk.

Ezúton is felhívom, hogy semmiféle könyörgésnek, ígéretnek és siránkozásnak helye nincs, a műtét előtt és utánna [!] pedig már teljesen felesleges.
Az irat történeti háttere az 1953. február 8-án kibocsátott népességszabályozási rendelet. A dokumentum 1953. április 15-én, a népességpolitikai határozat hatályba lépése után két hónappal, Sztálin halála (1953. március 5.) és Ratkó Anna egészségügyi miniszter menesztése (1953. április 3.) után keletkezett.

Mindez azt jelzi számunkra, hogy 1953 áprilisában a hazai belpolitikai válság és a belső hatalmi harcok előtérbe kerülésével a népességszabályozási rendelet büntető rendelkezéseinek erélyes érvényesítése lehetetlenné vált, s ez alkalmat adhatott arra, hogy egyesek a "drákói" szigor, a magánéletbe történt állami beavatkozás és ellenőrzés rendelkezései alól kibúvót keressenek, s talán a szigor enyhülésének hatására többen éltek is ezzel a lehetőséggel.

A szakértők feltételezése szerint a levél azért íródott, hogy valamilyen általunk ismeretlen esemény vagy ünnepség kapcsán megtréfálják a címzettet. A levél megírásának igazi mozgatórugóit nem ismerhetjük, de szerzője nyilvánvalóan a törvényt is ki akarta figurázni, hiszen a népesedéspolitikai rendelet és a gyermektelenségi adó beleavatkozott az emberek legbensőbb magánéletébe.

A dokumentum hangvétele visszafogott és tényszerű. A levél tréfálkozó tartalmát azonban elárulja, hogy a hivatalos levéltől teljesen idegen és eltérő stílusban fenyegeti meg a címzettet azzal, hogy "semmiféle könyörgésnek, ígéretnek és siránkozásnak helye nincs".

"Reményeink szerint a dokumentum egyedi jellege miatt méltán tarthat számot érdeklődésre, hiszen szerzője a mindennapok olyan rezdüléseit örökítette meg, amelyről nagyon kevés hiteles írásos emlék maradt számunkra".

Olvassa el a teljes cikket, és ismerje meg a dokumentumot az Archivneten!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár