2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Gázkamrákkal kísérleteztek a britek

2007. szeptember 5. 11:00

Titkosítás alól frissen feloldott dokumentumokból kiderült: az 1930-40-es években a brit kutatók indiai katonákon tesztelték a mustárgáz élettani hatásait.

Mustárgáz okozta égési sérülés

A kísérletek a második világháború előtt közel 10 évvel kezdődtek meg egy, a mai Pakisztán területén található katonai bázis területén, Rawalpindiben. A vizsgálatokat a Porton Down vegyifegyvereket gyártó üzem kutatói végezték, akiket azért rendeltek Indiába, hogy megfelelő gázokat dolgozzanak ki a japánok ellen. A cégnek azonban nem ez volt az első és utolsó tesztje: kísérleteik során 1916 és 1989 között közel 200 ezer brit katonát tettek ki vegyifegyverek hatásának.

A bázison az 1930-as évek elejétől a szakértők pontosan azt szerették volna kideríteni, hogy van-e különbség a mustárgáznak az indiai és a brit bőrre gyakorolt hatásában. A tesztekbe akkor közel 500 "önkéntes" katonát vontak be, akiket speciális gázkamrákba zártak, és a résztvevők a legtöbb esetben védőruha helyett csak egy gázálarcot kaptak - derül ki a Guardian egyik riporterének levéltári kutatásaiból.

A Porton 1942-ben már azt jelentette, hogy nagyszámú égési sérülést regisztráltak a tesztalanyokon. Egyesek olyan súlyosak voltak, hogy a katonákat kórházba kellett küldeni, míg mások pár héttel később a szövődményekkel küzdve mentek el az orvoshoz. A dokumentumok szerint a brit hadsereg a tesztek után nem ellenőrizte a katonák állapotát, így arra sem figyeltek, hogy a kísérletek rákot és más betegségeket okozhatnak.

A legtöbb brit katona később elismerte, hogy kényszerítették őket a tesztben való részvételre, amely legtöbbjük egészségét végleg tönkretette. A brit kormányzat szóvivője a Guardian azon kérdésére pedig nem tudott válaszolni, hogy az indiai katonák önként vettek-e részt a tesztekben, amit a legtöbben rögtön kétségbe is vontak.

A kritikákra reagálva a cég szóvivője kifejtette, hogy a tesztekre egy egész más korban került sor, így nem szabad mai mércével megítélni azokat. Ennek azonban ellentmondani látszik a cég egyik legnagyobb botránya: 1953-ban Ronald Maddison pilóta egy olyan - később törvénytelennek bizonyult - kísérletben vesztette életét, amikor folyékony ideggázt fecskendeztek az ereibe.

Az 1916-ban alapított Porton Down a legrégibb háborús vegyifegyvereket kutató intézet a világon. Az 1950-es évekig csak kémiai fegyvereket, így mustár- vagy ideggázokat fejlesztettek, ám azóta biológiai fegyvereket, így anthraxot is bevontak a vizsgálatokba. A cég jelenleg a brit hadsereg vegyi- és biológiai fegyverek támadása elleni felkészítésével foglalkozik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár