2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felbecsülték az iraki háború brit költségeit

2007. augusztus 29. 15:00

Az iraki katonai beavatkozás Nagy-Britannia legköltségesebb fegyveres konfliktusa a II. világháború óta, írta hivatalos költségvetési adatokat összesítve a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap adatai szerint az eddigi közvetlen katonai kiadások elérték az 5 milliárd fontot (1900 milliárd forint), de a segélyekre, adósság-elengedésre és biztonsági feladatokra fordított összegekkel együtt a teljes költség 6,6 milliárd font (2500 milliárd forint).

Gordon Brown jelenlegi brit kormányfő 2003-ban - pénzügyminiszterként - összesen 3 milliárd fontot különített el a költségvetésben az iraki háború kiadásaira; a Financial Times szerint ezt a keretet azóta legalább 7,4 milliárd fontra töltötték fel.

Mindehhez járul az afganisztáni hadműveletek eddig 1,6 milliárd fontos költsége, ráadásul - az afganisztáni harcok mind hevesebbé válásával - ennek a háborúnak a kiadásai is "gyorsan közelítenek" az irakihoz. A Financial Times kimutatása szerint 2006-2007-ben a brit hadsereg 956 millió fontot költött el Irakban, és 738 millió fontot Afganisztánban.

Az Iraq Analysis Group nevű, a brit háborús kiadásokat figyelemmel kísérő elemző csoport szerint Irak valószínűleg a legdrágább külföldi brit katonai beavatkozás a II. világháború óta. A csoport vezetője azt mondta a Financial Timesnak, hogy "ez a pénz nem a fán termett ... ezt az összeget el lehetett volna költeni a közszolgáltatásokra vagy a más országoknak nyújtott segítség hatékonyabbá tételére is".

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a brit katonai kiadások eltörpülnek az amerikaiak mellett. A 2001. szeptember 11-ei merényletsorozat óta az Egyesült Államok 602 milliárd dollárt (115 ezer milliárd forint) fordított a terror ellen meghirdetett háborúra Irakban és Afganisztánban; ebből 533 milliárd dollárt emésztettek fel a közvetlen hadműveleti kiadások.

Az iraki beavatkozás kezdetének napjaiban idézett szakértők még azt jósolták, hogy Nagy-Britannia egy metróvonal árából megúszhatja a második öbölháborút, ha az nem húzódik el nagyon. A The Economist című vezető brit gazdaságpolitikai hetilapnak stratégiai költségelemzők 2003 márciusában azt mondták, hogy egy rövid háború a brit költségvetésnek 3,5 milliárd fontjába kerülhet. Ez megegyezett volna a londoni belvároson átvezető Jubilee metróvonal akkoriban befejezett teljes kiépítésének árával.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár