Hitler elfeledett szövetségesei

Élményközpontú vándorkiállítással jön a Titanic

2007. augusztus 24. 09:00

Megkezdődött a Titanic-kiállítás építése a Millenáris Fogadóban: az elmúlt napokban tizenöt, egyenként 10 tonnás kamion érkezett Budapestre, a helyszínen harminc tagú, nemzetközi stáb dolgozik.

A tragikus sorsú óceánjáró gőzhajó történetét kétszáznál is több eredeti, a tenger fenekéről felhozott tárgyi lelettel, a hajó néhány helyiségének, például első osztályú és fedélközi kabinoknak, folyósoknak, gépházi kazánoknak a rekonstrukciójával idézik fel a szeptember 1-jén nyíló kiállításon. Az első és legfontosabb feladat a Millenáris Fogadó teljes elsötétítése volt, majd következik a 300 méter hídelem, a több száz világítótestet és több kilométernyi kábel beépítése.

"Mindezek segítenek abban, hogy a látogatók a mesterien alkalmazott háttérzajok, zenék és a különleges megvilágítás segítségével még intenzívebben éljék át a Titanic utolsó útjának hangulatát"
- olvasható a tájékoztatóban. A november 26-ig látogatható kiállítás "semmihez sem fogható" hangulatát, egyediségét a kiválóan konzervált leleteknek köszönheti. A leletek között fantasztikus állapotban fennmaradt porcelánoktól kezdve míves kristálypalackokon át az utasok olyan személyes tárgyait is bemutatják, mint például szemüveg, pénztárca és különféle ruhadarabok.

"A leleteket speciális biztonsági körülmények között tárolják, és csak pár nappal a nyitás előtt kerülnek a helyükre. A kiállítás területén az előírásoknak megfelelő hő- és páratartalmat kell biztosítani a 4000 méter mélyről felhozott leletek számára. Csak az amerikai RMS Titanic társaság két alkalmazottja érhet a speciálisan konzervált leletekhez. Szigorúan csak fehér cérnakesztyűben foghatják meg a tárgyakat" - közölték a szervezők. A kiállítás egyik legkülönlegesebb eleme egy jéghegy lesz, amelyet már most elkezdtek hizlalni. A jéghegy érintésével az érdeklődők megtapasztalhatják, milyen fagyos volt a tengervíz a tragédia éjszakáján.

A Titanic, korának legnagyobb óceánjáró gőzhajója 1912. április 14-én, első útján jéghegynek ütközött, 1517 ember halálát okozva. A három év alatt felépült, "elsüllyeszthetetlennek" hívott Titanic két óra negyven perc alatt süllyedt az Atlanti-óceán mélyére. A hajóroncs pontos helyét 1985-ben fedezte fel Robert Ballard expedíciója, majd több éves kitartó munkával hozták fel a csaknem 4 ezer méter mélyen nyugvó Titanicról a tárgyakat.

Az RMS Titanic Társaság a tulajdonában lévő tárgyakból kiállítást szervezett, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé tegye a tragédia emlékeit. A csaknem 300 tárgyat felvonultató tárlatot 1991 óta 18 országban mutatták be, összesen 16 millióan voltak kíváncsiak a leletekre. Közép-Európában elsőként Magyarországon mutatják be az anyagot, a Show Time Budapest és az RTL Klub szervezésében.

(Múlt-kor/MTI)
Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!