2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újraírhatják a termékeny félhold történetét

2007. augusztus 17. 11:00

A régészek eddig azt gondolták, hogy a modern civilizáció bölcsője Mezopotámiában, a Tigris és Eufrátesz folyók által termékennyé tett területen ringott.

Az Iránban és környékén végzett ásatások azt sejtetik, hogy valójában itt alakulhattak ki az első városok, amelyek lakói több száz kilométeres körzetben kereskedtek. `Az emberek nem gondolták, hogy ilyen korai időkben ilyen nagy települések jöhettek létre nagy folyók nélkül` - mondta Andrew Lawler, aki a Live Science című tudományos magazinnak az olaszországi Ravennában tartott konferenciáról tudósított.

A beszámolóból kiderül, hogy az ásatások akkor kezdődtek meg, amikor Iránban a helyiek felástak egy Dzsirofttól délre fekvő temetőt, és különböző leletekkel árasztották el a műkincspiacot. A kutatók felfigyeltek a darabokra, és felkutatták a leletek forrását, amelyet azonban a fosztogatók már holdbéli tájjá változtattak. A közelben viszont egy olyan hatalmas város nyomait találták meg, amely egykorú lehet a mezopotámiai Ur városával. "Az itt élő emberek az Indus völgyében lakókkal és a mezopotámiaiakkal kereskedtek, valamint északra és délre is szállítottak árukat" -mondta Lawler.

Carl Lamberg-Karlovsky, a Harvard Egyetem kutatója szerint a lelőhely i.e. 4000-ből származhat, és azt jelzi, hogy Dzsiroft és környéke egy Mezopotámiától függetlenül kialakuló, sokáig fennálló kultúra otthona volt. A szóban forgó terület Irán keleti határától a pakisztáni-iráni határig terjedt, északon az orosz sztyeppék határolták, délen pedig a Perzsa-öbölig és az Arab-félszigetig nyúlt.

Az itt kialakult városok az i.e. 3. évezred folyamán indultak fejlődésnek, amit a sok értékes leletanyag is bizonyít. "Az ezen a területen élők nagy becsben tartották az afganisztáni bányákból származó lápisz lazulit, a pakisztáni vörösrezet, az ezüstöt és az aranyat. Kereskedés útján jutottak hozzá ezekhez az értékes nyersanyagokhoz, amelyeket aztán kézműveseik a saját stílusukban megmunkáltak" - mondta Lawler. A települések eközben nem csupán egy nagyobb város alárendeltjei voltak. "Kapcsolatban álltak egymással, de mindegyik kialakította az egyéni, vibráló kultúráját. Saját fazekasságot, művészetet, és talán írásrendszert hoztak létre."

A konferencia egyik legtöbbet vitatott témája egy új írásrendszer felfedezésének lehetősége volt. Korábban ugyanis három táblát találtak: az egyiket egy helyi földműves fedezte fel, a másik kettőt már régészek ásták ki. Ezeken egyedülálló ikonográfia nyomai fedezhetők fel, ám a bonyolult jelek jelentőségét azonban sokan kétségbe vonják és néhányan még a táblák valódiságában is kételkednek.

A következő években tovább folytatódnak az ásatások, amelyek a szakéretők reményei szerint igazolhatják majd a közép-ázsiai régészeti felfedezések jelentőségét. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár