2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Ehnaton, a baljós önkényúr

2002. július 20. 23:42

Fiatalon halt meg, lehet, hogy gyilkosság áldozataként, és mint kiderült, `használt holmikban` temették el - állítja Nicholas Reeves, az egyik legnevesebb angol egyiptológus

Fiatalon halt meg, lehet, hogy gyilkosság áldozataként, és mint kiderült, "használt holmikban" temették el. Az 1922-ben megtalált csodás aranytárgyak 80 százaléka már szolgált mások, így atyja, Ehnaton és felesége, Nofertiti halotti díszeiként. Legalábbis ezt állítja Nicholas Reeves, az egyik legnevesebb angol egyiptológus, az Amarna-korszak (Amarna Ehnaton székhelyének modernkori neve) szakértője, aki újabb királysírok után kutat a Királyok Völgyében.

Reeves eddig Ehnatonról szóló művével váltott ki a szakmán belül nagy vitát. Az addig uralkodó értékeléssel szemben ő Tutankhamon apját "baljós önkényúrnak" tartja. "Nem állítom, hogy ez tudatos volt részéről, de a politika, amelyet folytatott, katasztrofális volt az egyiptomi nép számára" - mondta a madridi El Paísnak adott interjúban. Reeves úgy véli, hogy az uralkodónak korábbi, békés misztikusként való megítélése a kor és a keresztény szemlélet hatására alakult ki. "A hatások, amelyek engem értek a saját korszakomban, arra indítanak, hogy inkább Maóhoz, Hitlerhez vagy Sztálinhoz hasonlítsam."

Az egyiptológus szerint a Királyok Völgye még messze nincs feltárva. A helyszín - állítja - olyan, mint egy kirakós játék, amelyben a kockák 90 százaléka hiányzik, és nincs meg a kép, amelyre ki kell azokat rakni.

Vannak olyan részek, ahol még egyáltalán nem ástak és lehet, hogy a sok helyen négyméteres magasságban felhalmozott törmelék alatt is értékes leletek rejtőznek. Nem zárja ki még azt sem, hogy ott van Nofertiti sírja is. Ő maga talált egyes tárgyakat, azoknak a mesterembereknek a nyomait, akik a sírokat építették.

Tutankhamonnal kapcsolatos elmélete: a fiatal fáraó, aki Ehnaton és titokzatos utóda, Szemenkaré (aki valószínűleg azonos Nofertitivel) halála után kerül a trónra, váratlanul halt meg. Sírjáról, halotti kellékeiről még nem gondoskodtak. Így egy eredetileg nem királysírnak készült nemesi sírba temetik és a régiek díszeit használják fel, hogy rangjához méltóan kerüljön a túlvilágra. Reeves elméletét konkrétumokkal támasztja alá: a Tutankhamon külső koporsóján ábrázolt arc olyan, mint a karnaki óriási Ehnaton-szoboré. A középső koporsóján lévő díszítések tipikusan női halottnál voltak szokásosak. Maga a gyönyörű halotti maszk is "gyanús". Belsejében ugyanis hajszálvékony forrasztást talált, mintha utólag igazították volna az archoz. Az egyéb díszek között is van sok, egymáshoz nem illő darab. Az eljárást véleménye szerint az indokolta, hogy az utódnak, hogy trónra léphessen, gyorsan el kellett végeztetnie a halotti szertartásokat.

Az egyiptológus nagy szakértője a Tutankhamon-sír felfedezőinek, Carternek és Carnavonnak is. Ő dokumentálta a Carter highclare-i kastélyában elrejtett leleteket. A sajtóban leírtakkal ellentétben, árulta el az El Paísnak, a sírt nem fokozatosan tárták fel, hanem már az első alkalommal átkutatták az egészet, de így "melodramatikusabbnak" hatott és a The Times, a felfedezőkkel kötött exkluzív szerződés alapján, tovább foglalkozhatott az eseménnyel.

A különféle meglepetések között, amelyeket a Királyok Völgyében találtak, Reeves kiemel egy furcsa, kápolnaszerű építményt, és egy falmaradványt. Az utóbbi tanúsága szerint a helyet öt különböző részre osztották, mindegyik egy-egy isten oltalma alatt állt és megvoltak a saját ellenőrzési pontjai.

"Sok érdekesség vár még ott ránk - mondja - Lehet persze, hogy nem bukkannak egy újabb Tutankhamonra - bár ki tudja?"

 • Forrás: mti
 • Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

  Miért támogassam a Múlt-kort?

  2020. ősz: Hiúságunk története
  Olvasta már a Múlt-kor
  történelmi magazin
  legújabb számát?

  kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

  Nyomtatott előfizetés vásárlása
  bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
  Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
  7 960 ft 6 490 Ft
  Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
  Az első 500 előfizetőnek.
  20 000 ft 9 990 Ft
  Legfrissebb
  Legolvasottabb

  Játsszon!

  Miről híresült el I. Miklós pápa?

  Történelmi adattárak

  Mi történt a szülinapomon?

  Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

  Bezár