2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kanadai rendőrség is szemmel tartotta John Lennont

2007. július 25. 17:00

Nemcsak az amerikai hatóságok, hanem a kanadai rendőrség is figyelte annak idején John Lennont és Yoko Onót - derül ki a Kanadai Királyi Csendőrség (GRC) most nyilvánosságra került jelentéséből.

Lennon szeretett volna 1970. július 3-5 között egy zenei békefesztivált rendezni a Toronto külvárosában lévő Mosport parkban. Erre olyan sztárokat hívott volna meg, mint Elvis Presley és esetleg a Beatles többi tagját, annak ellenére, hogy a zenekar alig néhány hónappal korábban oszlott fel hivatalosan. John a jelentés szerint abban reménykedett, hogy ha a fesztivál sikert arat, a rendezvényt elviszi a Szovjetunióba is, ahová a Beatles-szel sem jutottak el - állítja a részben ma is titkosított dokumentum.

A Beatles alapítója már 1969 decemberében kanadai tartózkodása idején beszélt arról a médiának, hogy szeretne az országban egy nagy békefesztivált rendezni, de annak eddig nem volt semmi nyoma, hogy a kanadai hatóságok figyelték volna minden léptét. Pedig nem ez lett volna az első békeakciója Kanadában: 1969. június 1-én Montrealban a helyi Hilton szálloda 1742. számú szobájában készült el a Give Peace A Chance című békedal felvétele, amelyben rajta és Yokón kívül olyan hírességek vettek részt, mint Petula Clark, Allen Ginsberg költő, dr. Timothy Leary, az "LSD-kultúra" atyja és Murray The K., legendás lemezlovas. Három hónappal később új csapata, az alkalmi zenekarnak indult Plastic Ono Band, soraiban Eric Claptonnal, békekoncertet adott Torontóban, amely később a Live Peace In Toronto címen jelent meg lemezen.

John Lennon és Yoko Ono 1971-ben költözött az Egyesült Államokba, 1975-ben kapták meg az amerikai állampolgárságot, de az FBI és a CIA Lennont haláláig figyelte. Richard Nixon elnök különösen félt Lennontól, akinek amerikai tartózkodása erősítést jelentett a vietnami háború ellen tiltakozó mozgalmaknak, és felvetette őt "közellenségei toplistájára" is.

A Lennonról szóló több mint ezer oldalt kitevő rendőrségi és titkos szolgálati dossziék egy részét a mai napig nem hozták nyilvánosságra, és ezért ma is tartják magukat azok a feltételezések, hogy gyilkosa, az elmebetegnek tartott Mark David Chapman, valójában "felsőbb utasításra" cselekedett.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár