2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hírszerzési eszközökkel figyelték a gyanús újságírót

2007. július 3. 15:00

Folyamatosan tárulnak fel a Központi Hírszerzés múlt héten közzétett családi ékszereinek titkai, így 1962-ben Kennedyt annyira feldühítette a lap egyik újságírója, hogy a CIA-t kérte meg az ellene való fellépésre.

A most ismertetett felvételeket eredetileg 2001 októberében adták ki, ám mivel erre alig egy hónappal a 9/11-es események után került sor, így nagyjából észrevétlenek maradtak. A most közzétett, Családi ékszereknek nevezett dokumentumokhoz a John F. Kennedy által az Ovális Irodában elhangzott beszélgetések szalagra vett változatai azonban igen érdekes kiegészítést jelentenek.

Kennedy és Baldwin

Azokból derül ki ugyanis, hogy 1962-ben az egyik beszélgetés során Kennedy arra kérte a CIA vezetőit, hogy tegyenek lépéseket a New York Times újságírója, Hanson Baldwin ügyében. Baldwin 1937 óta dolgozott a lapnál, és a Guadalcanalnál és a nyugati Csendes-óceánon írt cikkei miatt Pulitzer-díjat is kapott. Később háború-ellenességéről volt híres, és az elnök haragját azzal sikerült kiváltania, hogy a lapban egy aktuális CIA jelentés alapján a szovjet interkontinentális rakéták védelméről számolt be. Az elnök a jelentés szerint szinte dührohamot kapott, és az információ-szivárgás leállítását követelte.

A beszélgetésekben (hallgassa meg!) Kennedy mellett John A. McCone, a CIA igazgatója, James Killian, az elnök külpolitikai tanácsadója és Clark Clifford, demokrata hírszerzési tanácsadó vett részt. A Feketerigó akció nevet viselő megfigyelési és lehallgatási projektben arra kerestek választ, hogy ki lehet az újságírót információkkal ellátó magasrangú forrás a Pentagonban. Az akció sikeres volt, és az újságíró megfenyegetése is sikerrel járt: miután az FBI kihallgatta, Baldwin rájött arra, hogy lehallgatják. Hogy ezt honnan tudjuk? Szintén egy lehallgatási jegyzőkönyvből.

Az eset egyben arra is rávilágít, hogy a média jelentette információ-szivárgások elhárítására már Nixon előtt is a hírszerzés eszközeit használták fel. A New York Times szerint az esettel kapcsolatban az a leginkább megdöbbentő, hogy a beszélgetés teljesen olyan, mintha alig pár nappal ezelőtt hangzott volna el, hiszen az elnökök még most is hasonló eszközökkel próbálnak reagálni a hasonló kérdésekre.

A legutóbbi ilyen eset 2005-ből származik, amikor a lap arról számolt be, hogy a CIA amerikai újságírók elleni kémkedik. Az ügy komoly botrányhoz, és a Bush-kormány hitelének csökkenéséhez vezetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár