2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megóvják a Vörös Hadsereg cseh emlékműveit

2007. július 3. 17:00

A szovjet rendszer bűnössége sem boríthatja el az agyunkat annyira, hogy figyelmen kívül hagyjuk azt a sok ezer halottat, akik Csehszlovákiai felszabadulásáért estek el a II. világháborúban - véli egy cseh napilap.

A mértékadó cseh újság szerkesztőségi kommentárban bírálta azt a tényt, hogy a dél-morvaországi Brünn egyik városrészének (Královo Pole) alpolgármestere a múlt héten eltávolíttatta a szovjet jelképeket a Vörös Hadsereg helyi emlékművéről. Az alpolgármester szerint önkényuralmi jelképekről van szó, amelyeket a betiltott fasiszta jelképekhez hasonlóan kell kezelni. A sarló és a kalapács azonban Csehországban nem tartoznak a betiltott szimbólumok közé.

"Negyven évig a Moszkva által irányított kommunisták uralkodtak Csehszlovákiában, így érhető a sarlóval és a kalapáccsal szembeni allergia. A sztálinista és a brezsnyevista Oroszország nagyhatalmi politikájának értékelése a történészek dolga. Azt a tényt azonban senki sem másíthatja meg, hogy Královo Polét szovjet katonák szabadították fel"
- írja a tekintélyes újság, amely szerint az egykori felszabadítók emlékműveinek eltávolítása nemcsak a tiszteletlenség, de gyerekes gondolkodásmód jele is.

"Ha valaki nem tud megszabadulni a szovjet katonákkal szemben érzett gyűlöletétől, ami a húsz éven át tartó megszállás után érthető, akkor ne viseljen közéleti tisztséget. A cseh állam ugyanis kötelezettséget vállalt arra, hogy óvni fogja a szovjet felszabadítóknak az ország területén lévő emlékműveit. Královo Pole alpolgármesterének vagy el kellene fogadnia a tényeket, vagy ha nem, akkor le kellene mondani" - szögezi le a lap.

A cseh külügyminisztérium, amely elítélte a szovjet katonai emlékmű megrongálását, csütörtökön felszólította a brünni polgármesteri hivatalt, hogy haladéktalanul orvosolja a helyzetet, és állítsa helyre az emlékmű eredeti állapotát.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár