2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerültek a legősibb agyagkatonák

2007. június 15. 10:00

Az első kínai császár terrakotta hadseregénél 500 évvel régebbi sírfigurákat találtak a régészek Kína középső részén, Senhszi (Shaanxi) tartományban.

A négy darab, eredetileg fából készült, 80 centiméter magas síralak feltételezések szerint az eddigi legrégebbi lelet, amely a Csou (Zhou) dinasztia uralkodásának idejére, időszámításunk előtt 1046 és 221 közé tehető - mondta Jin Sen-ping (Yin Shenping) a Senhszi Tartományi Régészeti Intézet kutatója.

A prototípust keresik

A térdelő, festett figurák Hancseng (Hancheng) város melletti Liangtaj (Liangdai) községben az M502 jelű sír négy sarkából kerültek elő. A fából készült síralakok már elkorhadtak és csak az őket bevonó agyag maradt meg. A szakértők most azt fontolgatják, hogy gipszből újraöntsék őket.

Az ősi időben, többnyire emberi alakokat utánzó figurákat fából, földből, agyagból vagy kőből készítették, és a holtakkal együtt temették el. Egy korábbi szokás szerint a halott uralkodó mellé áldozatként élő embereket temettek el.

A kutatási munkálatok és az ásatások 2005 áprilisában kezdődtek a Liangtaj faluban talált síroknál. A Senhszi Tartományi Régészeti Intézet munkatársai a fából készült síralakok felfedezése előtt számos kulturális ereklyét ástak ki, többek között aranyból, rézből, jádekőből és vasból készült tárgyakat. Az ősi sírok közelében található Hancseng város a Sárga folyó mellett terül el, történelme egészen a Hszia dinasztia (i.e. 2205 - 1782) megalakulásáig nyúlik vissza.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár