2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jurtából indultak Mongóliába a magyar kutatók

2007. június 7. 16:00

Átadta az ulánbátori mongol Történeti Múzeumnak szánt ajándékot Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a Szilasfood-Lucullus Góbi Expedíció tagjainak.

A Mongóliáról az 1920-as években készült korabeli fényképeket Radnóti Andor, magyar származású volt mongol egészségügyi főbiztos készítette. A kordokumentumok digitális változatát adta át az expedíciónak Kovács Tibor, aki hozzátette: nagyon fontos küldetést teljesít az csapat, hiszen nemcsak kutatói, tudományos munkát lát el, hanem erősíti a magyarok kapcsolatát a világtörténelem legnagyobb birodalmával.

Kövesse figyelemmel az expedíció blogját!

Köszönetet mondott és jó utat kívánt az expedíciónak - amelynek egyik tagja mongol származású - Omboosuren Erdenechimeg asszony, Mongólia magyarországi nagykövete is, aki mongol szokás szerint a hosszú útra indulókat egy kendővel ajándékozta meg. Az eseményen részt vett Lőrincz L. László (Leslie L. Lawrence) író és orientalista, aki a mongol nomádok szokásairól és az expedíció Góbi-sivatagban várható fogadtatásáról beszélt. Az író 1962-ben járt először Mongóliában, amelyet második hazájának tekint. Azt tanácsolta a Góbi-expedíció tagjainak, hangsúlyozzák minél több helyen, hogy magyarok, ezzel is jóhírét keltve Magyarországnak.

A gyakorlati tudnivalók között fontosnak tartotta elmondani, hogy a jurtákat a farkasok, medvék és más betolakodók ellen védő harcias kutyák őrzik, így ajánlott megvárni míg a házigazda elzavarja a négylábúakat és csak aztán leszállni a lóról. A mongolok szerint a küszöb alatt szellem lakik, ezért a vendégeknek ügyelniük kell majd arra, hogy ne lépjenek a fejére, vagyis a küszöbre.

Sipos Tamás, az expedíció vezetője megköszönte a tanácsokat és a jókívánságokat, majd bejelentette, hogy a Magyar Földrajzi Társaság tudományos expedíciónak nyilvánította útjukat. Mindezek után Pető István, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke mongol talizmánnal ajándékozta meg a Góbi-sivatagba készülőket, ezzel kívánva sikeres expedíciót.

Az expedíció hét résztvevője nyolc hónapos felkészülést követően indul útnak június 8-án, pénteken. A csapat a Góbi-sivatag mongóliai szakaszán vonul keresztül Dalanzadgad és Altáj település között. Olyan legendás, Európa számára szinte teljesen ismeretlen történelmi vidéken haladnak át, ahol többek között Kőrösi Csoma Sándor, Vámbéry Ármin és Stein Aurél vélte felfedezni az ősök hazáját. Útjuk érinti a Selyemút egyes szakaszait, és több nemrégiben feltárt, tudományos szenzációszámba menő hun kori temetkezés helyszíneit.

Az expedíció 21. századi technológiákkal orvosi, távközlési méréseket, valamint gasztronómiai és antropológiai kutatásokat végez az egy hónapos út során.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár