2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Az amerikai elnök búzával kísérletezett

2007. június 6. 13:00

James Madison a mesterséges gyeppel hódított, míg Thomas Jefferson a divatos dohány helyett gabonát termesztett - derül ki egy új vizsgálatból.

A kert mint státuszszimbólum

Matthew Reeves régész James Madison virginiai birtokán folytatott ásatások közben arra a következtetésre jutott, hogy az egykori amerikai elnök sok időt és pénzt fordított arra, hogy birtokát a vendégek számára vonzóvá tegye. Madison komoly erőfeszítéseket tett birtoka újjáalakítására, mivel arra számított, hogy elnöksége lejárta után tudósok és más méltóságok százai fogják felkeresni otthonában. Rabszolgái több tonna föld megmozgatásával mesterséges gyepet alakítottak ki, ami meglehetősen szokatlan volt abban az időben. A mintegy 2100 hektáros területen nagy építkezések folytak, még egy függőkert és egy jégházon álló neoklasszicista templom is épült.

"Vendégeket fogadtak és ünnepségeket szerveztek. A családi otthonból nem csak működő ültetvényt varázsoltak, hanem olyan helyet, amely a látogatók kedvenc úticélja lett" - mondja Reeves. A régész egy helyreállítási projekt keretében kezdett el foglalkozni Madison Montpelier-ben fekvő birtokával. Kiderült, hogy az ültetvények rengeteget elárulnak a 18-19. századi életmódról.

A birtokon Reeves felfedezte, hogy az elnök ösvényeket és sétautakat alakított ki a gyepen. Ezek feltérképezése során kiderült, hogy a rabszolgák, valamint a Madison család és a vendégek külön útvonalakon közlekedtek. Az egyik kikövezett ösvény a rabszolgák szállásáról a kúriához vezetett, ahol bejárat nyílt a pincében lévő konyhához. Az utak elhelyezkedése arra utal, hogy Madison mindent elkövetett, hogy ne kelljen érintkeznie az ültetvényén dolgozó rabszolgákkal.

A kert azonban drága és nehezen kivitelezhető mulatság volt, amit csak a leggazdagabbak engedhettek meg maguknak. Valójában a jólét és a hatalom jelképévé vált, s a családok sok időt és törődést fektettek kertjük csinosításába.

A gazdag földbirtokosok becsben tartották a kertjüket, s mindig igyekeztek követni a legújabb tervezési irányzatokat. Madison például éveket töltött a szüleitől 1808-ban örökölt birtok korszerűsítésével. Madison szülei a György korabeli divatnak megfelelően alakították ki a kertet, vagyis az egyenes vonalak és a megszerkesztett határvonalak domináltak. Madison azonban inkább szabadon hullámzó és színes (pittoreszk) megjelenésre törekedett. A 18. századi Európában felbukkanó, és Amerikában is egyre népszerűbbé váló pittoreszk stílus a kígyózó vonalakat és a természetesnek ható vadságot részesítette előnyben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár