2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Spanyolország igényt formál a tengeri kincsre

2007. május 30. 17:00

A spanyol kormány határozottan fellép, ha kiderül, hogy eredetileg spanyol hajóról származik az eddigi legnagyobb arany- és ezüstkincs, aminek felszínre hozataláról a múlt héten számoltunk be.

Carmen Calvo miniszter szerint igen gyanús, hogy az amerikai kincskeresők nem hajlandóak megadni, hol találták meg a körülbelül 500 ezer darab arany és ezüst pénzérmét. Az El Mundo című spanyol napilap azt állítja, hogy rendelkezésére állnak olyan műholdas adatok, amelyek szerint amerikai hajók az elmúlt három hónapban 18 kilométerre Cádiz kikötője előtt kutattak. Egy spanyol jogi szakértő állítása szerint: `Egész idő alatt szemérmetlenül a spanyol felségvizeken keresték a kincset.`

17 tonnával gazdagodtak

Az amerikai cég képviselői viszont azt állítják, hogy a meg nem nevezett lelőhely a nemzetközi vizeken található az Atlanti-óceánban, és csak biztonsági okokból tartják titokban, mert a roncsban még számos régészeti szempontból értékes tárgy található. Érvelésük szerint: "Gyakran egyáltalán nem állapítható meg, honnan származik egy hajó, amelyet Franciaországban építettek, angol ágyúkkal van felszerelve és kínai porcelánt, velencei üveget és flamand kerámiát szállított."

Spanyolország azonban bizalmatlan, ugyanis a spanyolok szerint az amerikaiak a kincset egy bérelt repülőgép fedélzetén Gibraltárból Amerikába szállították. Madridban ezért azt is feltételezik, hogy a lelőhely a Gibraltári-szorosban található és ez megerősíti a spanyol igényeket. Egy spanyol törvény szerint Madrid igényt tarthat minden olyan régészeti értékkel bíró spanyol eredetű tárgyra, amely az ország partjaitól 200 mérföldre, mintegy 400 kilométerre kerül elő. A nemzetközi jog alapján viszont ez az igény csak 12 tengeri mérföldön belül érvényes.

Egy UNESCO-megállapodás értelmében a hajóroncsok a lelőhelytől függetlenül a származási országhoz tartoznak, de ezt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország eddig nem ismerte el. A mostani lelet értékét 370 millió euróra becsülik. A spanyol kormány most elrendelte, hogy a hatóságok a továbbiakban kísérjék nagyobb figyelemmel az amerikai kincskeresők tevékenységét.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár