2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az elmúlt évezred hőseire emlékeztünk

2007. május 29. 09:00

Akiket nem őrzött meg a történeti emlékezet

Az idei megemlékezésen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke, Havril András, a Honvéd Vezérkar főnöke, Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke, valamint a Budapestre akkreditált katonai attasék testületének képviselői.

`Emlékezni gyűltünk ma össze, emlékezni azokról - és emlékeztetni azokra -, akiknek a haza a legtöbbet köszönheti. Mert ők is a legtöbbet, az életüket adták érte` - fogalmazott Szekeres Imre, hozzáfűzve, hogy a hősök többségéről semmit nem tudunk: sem nevüket, sem élettörténeteiket nem őrizte meg írott forrás, vagy a történelmi emlékezet. Mint mondta, ők lelkesedésből, önkéntes szerepekből, hitük által vezérelve oltalmazták hazájukat. Hősökké nemesültek azáltal, hogy áldozatot vállaltak - mondta a honvédelmi miniszter.

Hangsúlyozta: a budapesti Hősök terén található emlékkőnek különleges szerepe van: sírhalmot jelképez, noha soha nem nyugodott alatta senki. Utal arra, hogy Magyarország nemcsak négyzetkilométerre megállapított területtel, jelképekkel, megszámlálható állampolgárokból álló nemzettel rendelkezik, hanem hősi halottakkal is. "Nemcsak az ismeretlen katona végső nyughelyének szimbóluma, hanem minden, a magyar haza érdekében halált vállalt országlakos emlékét őrzi" - fejtette ki Szekeres Imre.

Felhívta a figyelmet arra, hogy "Mit sem ér az élet a múlt és az arra való emlékezés nélkül, ha nem ismerjük vagy tudatosan feledjük elődeink valós céljait: a közös célokat". A politikus példaként említette a Drégely várát védő Szondi Györgynek 145 bajtársát, akiknek neve ugyan "az ismeretlenség homályában maradt", de cselekedetüket az együvé tartozás ismérve vezérelte, a haza védelme. A megemlékezésen Sólyom László, Lomnici Zoltán, Szekeres Imre, Havril András, Világosi Gábor, Lázár János koszorút helyezett el az emlékkövön. Alexandru Tornel Sabau alezredes, megbízott doyen, Ivan Jusic alezredes, valamint Otokár Takác alezredes, a Budapestre akkreditált katonai attasék nevében a kegyelet koszorúját helyezték el.

Az ünnepségen koszorúzott az 1945-56. közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, a Történelmi Igazságtétel Bizottság katonai szervezete, továbbá a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár