2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összecsapnak a lovagok Visegrádon

2002. július 19. 16:44

Minden évben július második hétvégéjén rendezik meg a nemzetközi palotajátékokat Visegrádon, mely ma Magyarország legnagyobb szabadtéri rendezvénye.

Immár 17. éve kerül megrendezésre a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok elnevezésű rendezvénysorozat, mely a középkori Visegrád fénykorának hangulatát, Károly Róbert és Nagy Lajos uralkodásának idejét eleveníti fel. A lovagi tornabemutatón és a fényes királyi meneten túl a középkori városok vásári hangulatát kézművesek, vásári mutatványosok, komédiások, és az ételt-italt kínáló árusok korhű jelmezbe öltözött serege idézi meg.

A három nap (péntek, szombat, vasárnap) alatt összesen 40-50 ezren látogatnak el Visegrádra. Ebben az évben ismét Visegrád Város Önkormányzata a rendezvény fő szervezője és azt a célt tűzte maga elé, hogy - az eredeti elképzelés szerint - ismét a történelmi hűségre fog törekedni és ennek következetes, szigorú betartásával és betartatásával ezt a rendezvénysorozatot nem csak méreteiben, hanem különlegességével, egyediségével is az ország legjelentősebb ilyen jellegű rendezvényévé fejleszti.

A rendezvényen minden vendég találhat kedvéhez illő környezetet. Minden érdeklődő a Királyi palota körüli utcákon, tereken, parkban sétálva részt vehet a középkori környezetet felidéző színes vásárban, megnézheti a középkori műhelyek eszközeit, megismerheti és kóstolhatja a konyhák főztjeit, kipróbálhat harci eszközöket vagy bemutatókat nézhet.

A lovagi tornapályán folyamatosan előadásokat mutatunk be, ahol nemzetközi hírű bajvívók -lovasok, gyalogosok, íjászok- egymás ellen teszik próbára, a már sok éve begyakorolt harci fortélyaikat. A királyi menet a Fő utcán végigvonulva, lehetőséget nyújt megcsodálni a korabeli ruházatokat, fegyverzeteket, lovas csapatokat, zászlósokat, zenészeket.

A királyi palota főbejáratával szembeni udvarban középkori látványkonyha, míg a Királyi palota lovagi tornapályán bajvívást felidéző programok várják a hétvégén Visegrádra látogatókat. A Királyi Palotában középkori babakiállítás és vásár is helyet kap. A Fellegvárban ostromszer-bemutató, Szent Korona kiállítás és a királytalálkozót bemutató panoptikum fogadja az érdeklődőket. A Palota előtti parkban középkori játszóház és kézműves foglalkozások várják a gyermekeket. A Palota főbejáratával szemben középkori katonai tábor tekinthető meg. A táborban ki lehet próbálni a lovaglást, íjászatot, lándzsavetést, csatacsillag-dobást. Salamon toronynál régizenei koncertek, trubadúrverseny, színjátékok és egyéb szórakoztató programok láthatók.

www.visegrad.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár