2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sírrablók keresték Lincoln holttestét

2007. május 10. 11:00

Kádár János sírjának kirablása kapcsán igen érdekes párhuzamokkal bírhat, hogy 1876-ban Lincoln maradványaival akarták megzsarolni az Egyesült Államokat.

Számtalan könyv és életrajz született már Abraham Lincolnról (legutóbb például komplett hülyéknek), ám a Thomas J. Craughwell által írt Stealing Lincoln's Body (Lincoln holttestének ellopása) című könyv ott kezdődik, ahol a többi általában befejeződik: Lincoln halálával. A szerző a könyvben egy alig ismert összeesküvést elevenít fel, amelynek keretében a gyilkosság után 11 évvel, 1876-ban megpróbálták ellopni a 16. elnök holttestét annak springfieldi kriptájából.

A tervet egy chicagói kocsmában találták ki: eszerint a koporsót kocsival vitték volna a közeli vasútállomásra, majd onnan vonattal szállították volna 350 kilométerre, és ott addig őrizték volna, amíg Indiana állam nem fizetett volna 200 ezer dollárt érte. A terv azonban a résztvevők képességeinek köszönhetően kezdettől kudarcra volt ítélve.

A csoportot egy ismert pénzhamisító kocsmatulajdonos, James "Nagy Jim" Kennally vezette, akit pechére igen jól ismert a Pinkertonokból kinőtt titkosszolgálat. Emellett azt is tudták, hogy a The Hub nevű kocsma a kisstílű bűnözők gyülekezőhelye, így egy saját informátorukat, Lewis Sweglest is beépítették a bandába. A kisstílű csaló hullarabló jártasságát fitogtatva került a csoportba, és amikor tudomást szerzett a tervről, azt rögtön továbbította megbízóinak.

Így került sor az utazásra 1876. november 6-án, amikor a vonat egyik kocsijában a sírrablók, míg a másikban a Pinkertonok utaztak. A temetőben aztán a helyi rendőrök szegődtek a titkosszolgálat embereihez, és csak Swegles jelére vártak. A banda eközben felfeszítette a kripta ajtaját, és felnyitotta a sírt. Ebben senki nem háborgatta őket, ugyanis a temetőben nem volt éjjeliőr. Az informátor ekkor jelzett, és a rendőrök csendben megindultak. Az egyik Pinkerton ekkor véletlen elsütötte a fegyverét, ezért a sírrablók menekülőre fogták, és mindent hátrahagytak. A rendőrök ezt azonban nem tudták, és őrült lövöldözés kezdődött a temetőben - miközben a rablók már messze jártak.

A banda minden képzelőerő híján a The Hubba tért vissza, ahol aztán pár nappal később könnyedén lekapcsolták őket. Mindez Craughwell szerint azért nem kapott nagyobb nyilvánosságot, mert a Rutherford Hayes és Samuel Tilden közötti elnökválasztási harcban egyik fél sem akart ezzel a kényes üggyel előhozakodni. Egyes újságok megjelentek a sztorival, majd hamarosan megcáfolták azt, mondván semmi nem igaz belőle - állítja a kutató. Bár a témát korábban már két könyvben is részletezték, Craughwell szerint az új mű megírására a Lincoln iránti fokozott érdeklődés miatt volt szükség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár