2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalandozások Pannóniában: a limes világörökségi védelme

2007. május 7. 15:00

Problematikus megvalósítás

2001-ben kezdődött meg az egykori Római Birodalom határterületét magába foglaló európai országok szakmai együttműködése, melyhez később a Közel-Kelet és Afrika államai is csatlakoztak. A magyarországi jelölés elkészítése szempontjából 2003-ban az ún. Pozsonyi Csoport megalakulása volt fontos. Több konferencia és szakmai vita eredményeként 2004-ben a Koblenzi Deklarációban meghatározták a Római Birodalom határát: ennek eredményeként a ripa a korábbi határvonal helyett egy 5-10 km széles frontvonal lett, amely Traianustól Septimus Severusig (98-211) működött.

A védettséget élvező objektumok között katonai létesítmények (késő rómaiak is), erődök, őrtornyok, utak, mesterséges gátak, sáncok és polgári létesítmények lehetnek. Az egyes különálló helyszínek közti "kohéziós erő" a limesút lesz, amelynek ismert szakaszai adják a világörökségi helyszín nyomvonalát, gerincét. Nagyon fontos, hogy a Római Birodalom határvidéke egyetlen hatalmas helyszínként került a listára, ezen belül minden ország a saját területén dolgozik azon, hogy minél több objektuma kerülhessen ennek égisze alá.

Ahhoz, hogy nálunk a jelölésből tényleges világörökségi helyszín legyen, komoly összefogásra lenne szükség a szakmai, állami szervezetek, önkormányzatok és a civil szféra között - hívják fel a figyelmet a szakértők. Jelenleg a pályázat kidolgozásában és előkészítésében múzeumok, régészek és egyetemek vesznek részt; a készülő régészeti-térinformatikai adatbázis, az egész témát átölelő-bemutató könyv és az Aquincumban rendezendő kiállítás mellett azonban további terepbejárásokra és kutatásokra is szükség lenne. Az egybehangzó vélemények szerint azonban tényleges eredményt csak hathatós állami program beindításával lehet elérni.

A programot jelenleg a Kultúra 2000 nevet viselő pályázatból finanszírozzák, de ez nem fedezi a szükséges tudományos dokumentációk, virtuális rekonstrukciók, a további kutatások, konzerválások költségeit. Eközben persze a közpénzből létrehozott adatbázisokból még a szakma számára is csak piaci alapon lehet információkhoz jutni (térképek, tulajdoni lapok, stb.). A pályázatban résztvevő mintegy 280 lelőhely (civil részek nélküli) 80 önkormányzatot érint, ám a határ már említett kitolásával ez a szám még tovább növekedhet.

Éppen ezért lenne szükség egy helyszínkezelő menedzsment kialakítására, amely összehangolná az egyes intézmények, szervezetek, önkormányzatok, civilek munkáját, kidolgozná a látványosságokra épülő kulturális útvonal filozófiáját, árnyalva ezzel azt a tényt, hogy a védettséggel érintett terület kötöttebb felhasználást jelent a későbbiekben - emlékeztetnek a projektben érdekelt szervezetek.

Web: www.lugio.hu, www.ripapannonica.hu
Blog: romaikor.blogter.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár