2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pusztulás fenyegeti a kolozsvári Mátyás-szobrot

2007. április 26. 16:00

Leghamarabb 2008-ban kezdődhet el az egyre rohamosabban pusztuló kolozsvári Mátyás király szoborcsoport restaurálása.

Boros János kolozsvári alpolgármester szerint a műalkotás helyreállítása érdekében várhatóan már a héten kiírják a tendert. E lépés után azonban még nem biztos, hogy sínre kerül az ügy, ugyanis tavaly például kétszer is kiírtak már hasonló pályázatot. Az elsőre senki sem jelentkezett, másodszor pedig csak egy ajánlat érkezett, amelynek értéke meghaladta a helyi önkormányzat anyagi lehetőségeit.

A szoborcsoport rendbetétele azt követően került ismét napirendre, hogy hátsó oszlopfőjéről újabb jókora darab vált le. Kolozsi Tibor szobrász helyszíni vizsgálódás után a kolozsvári Szabadság című napilapnak nyilatkozva megállapította: a talapzat több részébe is beszivárog a víz, s így a téli fagy csak tovább rontotta a szobor állapotát. A szobrász szerint nem lehet tudni, milyen mértékű a romlás, de a jövőben újabb kődarabok válhatnak le a szobor talapzatáról, amennyiben nem kezdik meg rövid időn belül a restaurálást.

Az egyik nehézséget az okozza, hogy Romániában szinte alig létezik olyan cég, amely szakhatósági engedéllyel rendelkezik a fémszobrok helyreállítására. A szakemberhiány ellenére az önkormányzat egyelőre elvetette a külföldi tender kiírását, mivel az uniós szabványok olyan formai határidőket szabnak meg, ami miatt túlságosan elhúzódott volna a felújítás. Magyarországról egyébként jelezték, hogy hajlandók szakmai segítséget nyújtani, de Boros alpolgármester szerint a nem román pályázónak a kiíráson való részvétele szintén jelentős késést idézne elő.

További gondot okozhat majd a restaurálás költsége. Az alpolgármester úgy véli, hogy az ideális az lenne, ha a város önerőből előteremthetné a szükséges anyagi fedezetet. Ezzel viszont azt kockáztatnák, hogy a munkálatok akár három-négy évig is elhúzódnak. Jó ötletnek tartja ezért, hogy az ügyben a civil szféra szervezzen gyűjtést. Az alpolgármester szerint ha az idén elkészül az előtanulmány, a restaurálási terv és a közbeeső jóváhagyások is megszületnek, akkor is leghamarabb csak 2008-ban kezdhetik el a felújítást.

Fadrusz János alkotása 1902 óta ékesíti Kolozsvár főterét, évente számos magyarországi turistacsoport látogatja meg a Mátyás király szoborcsoportot.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár