2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Izraeli intézmények osztoztak a holokauszt-áldozatok vagyontárgyain

2007. április 24. 11:00

Több évtizedes küzdelem után az örökösök végre visszaigényelhetik az izraeli állami és magánintézményekbe szétszórt több ezer könyvet és judaika régiséget.

Nemrégiben került nyilvánosságra, hogy több mint 5000 olyan judaika régiség, műtárgy, valamint körülbelül félmillió könyv, köztük értékes írások és kötetek vannak Izraelben, amelyek egykor a holokauszt áldozatainak tulajdonában voltak. A legtöbb tárgyat állami intézmények őrzik, mint például az izraeli Nemzeti Múzeum, valamint a Zsidó Nemzeti és Egyetemi Könyvtár, a fennmaradó rész pedig magán múzeumok és zsinagógák birtokában van.

18. századi héber könyvek Heidelbergben, 1945

A kincsek felkutatása és jogos tulajdonosaiknak történő visszaszolgáltatása az állami Holokauszt-áldozatok Vagyonát Felkutató és Visszaszerző Társaság feladata - számolt be róla a Háárec című izraeli napilap. A társaság véleménye szerint ezeket a tárgyakat vissza kell adni az örökösöknek, akiket azonban előbb fel kell kutatni. Ha nincsenek jogos örökösök, akkor a társaság eladja tárgyakat, a befolyt pénzt pedig olyan szervezeteknek adományozza, amelyek segítik a szükségben szenvedő holokauszt túlélőket, és ápolják az emlékezést.

A második világháborút követő években a Jewish Agency, a Joint Distribution Agency, a Zsidó Világkongresszus, az Agudat Yisrael és más szervezetek által felállított Jewish Restitution Successor Organization (JRSO) több ezer olyan műtárgyat szállított Izraelbe, amelyek korábban a holokauszt-áldozatok tulajdonában voltak. A JRSO  irattára azonban később nyomtalanul eltűnt, ezért csak keveset tudunk a szervezetről. A Háárecnek azonban sikerült megszereznie a JRSO vezetőségi vitáinak összefoglalóit, amelyek közül néhányat Hannah Arendt történész, politikus és a JRSO egykori főtitkára írt.

Amerikai katona összegyűjtött tórák között, 1945

A szervezet által összegyűjtött tárgyak többsége a németországi Wiesbaden melletti sóbányákban elásott zsidó kincsekből származik, amelyet az amerikai hadsereg fedezett fel. Az egyik összefoglalóban az olvasható, hogy "1949. júliusában és augusztusában 211 ládát küldtek Németországból, amelyek 10400 rituális tárgyat tartalmaztak." Ezek közül 97-et Izraelbe szállítottak, 83-at New Yorkba, 16-ot Európába, 25 erősen megrongálódott tárgyat pedig beolvasztottak. "Wiesbadenben még 45-50 ezer, zsidó-német intézményekből származó kötet, valamint 1100 könyvritkaság vár még elszállításra."

A JRSO azonban csak bizonyos esetekben kutatott a tulajdonosok után. A "balti gyűjteménynek" nevezett hatalmas, mintegy 16 ezer kötetből álló könyvgyűjtemény esetében a JRSO csupán öt vagy hat könyv tulajdonosát próbálta megkeresni. A többit különböző intézményeknek és szervezeteknek adták, 45 ládát pedig a Zsidó Nemzeti és Egyetemi Könyvtár kapott. A JRSO ezenkívül zsidó kegytárgyak ezreit és képek százait juttatta el a 60-as években a Bezael gyűjteményen keresztül az izraeli Nemzeti Múzeumnak, sok tárgy pedig különböző intézményekbe került, pl. az Ein Harod Múzeumba.

A jeruzsálemi Héber Egyetem információi szerint, a Gershom Shalom professzor és a Dr. Shlomo Shunami főkönyvtáros által vezetett egyetemi küldöttség 500 ezer könyvet hozott Izraelbe a JRSO segítségével, de ennek csak a fele maradt az egyetemi könyvtárban, a többit szétosztották az ország zsinagógái és múzeumai között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár