2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakapta a nevét Örömlányvár

2007. április 18. 08:45

Négy évig tartó huzavona után visszakaphatja eredeti nevét egy ír falu. A település régi-új elnevezése magyarul annyit tesz: Örömlányvár.

Eamon O Cuiv, Írország nyelvügyi minisztere 2003-ban rendelte el, hogy az angol származású Doon névvel illetett település vegye fel az ír An Dun (A vár, vagy Az erődítmény) nevet. A miniszter ezzel majdnem az eredeti - Dun Bleisce, azaz Örömleányvár - nevet adta vissza a néhány ezer fős kis fészeknek, de az esetleges bürokratikus ellenvetések miatt mégis inkább maradt a semleges hangzású elnevezésnél.

A rendelet ellen több mint 1100 helyi lakos, köztük a járási önkormányzat politikusai is tiltakoztak. A felháborodás hullámát látva O Cuiv a Földrajzinév-bizottságot hívta döntőbírónak. Hosszas procedúra során a testület megállapította, hogy az An Dun a Doon hű fordítása és így akár korrekt helységnév is lehetne, viszont a falu eredeti neve Dun Bleisce (Örömlányvár), amely már 774-ből származó forrásokban is előfordul. A bizottság így aztán áldását adta a névre, a miniszter pedig már ki is hirdette az eredeti állapotot helyreállító új rendeletet, amellyel nagy megelégedést keltett.

Mary Jackman járási tanácsnok például a hír hallatán szinte repesett az örömtől, és az AFP hírügynökség tudósítójának arról is beszámolt, hogy a Bleisce névvel eredetileg köztiszteletnek örvendő személyt jelöltek. "Nagyhatalmú asszonyság lehetett, a környék lakossága pedig annak idején igencsak feminista beállítottságú volt" - mondta az önkormányzati politikus.

O Cuiv egyébként Eamon de Valera, a köztársaság egyik alapító atyjának unokája. Hivatalba lépése óta több ezer, a brit uralom idején elangolosított településnevet változtatott vissza ősi ír nevére.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár