2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Cáfolták az ENSZ alapítójának kémvádjait

2007. április 11. 11:45

A kutatók új vizsgálatot sürgetnek az egyik leghíresebb hidegháborús kémperben: új bizonyítékok alapján úgy vélik, nem Alger Hiss, hanem egy másik diplomata volt az Ales kódnevű szovjet kém.

Alger Hiss szépen ívelő politikai karrierje 1948-ban tört ketté, amikor a képviselőház Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottsága előtt a Time magazin szerkesztője, Whittaker Chambers, az USA kommunista pártjának egykori tagjaként azt állította, hogy Hiss és a roosevelti New Deal-generáció több más hivatalnoka az 1930-as években titkos kommunista sejtekhez tartozott. Hiss tagadta a vádat, azonban sem a nyilvános televíziós meghallgatás, sem pedig az 1949-es első esküdtszéki tárgyalás nem vitte dűlőre az ügyet.

1950. január 21-én, a második esküdtszéki tárgyaláson viszont egyhangúlag bűnösnek nyilvánították a politikust, és ha nem is kémkedésért, de kétrendbeli hamis tanúzásért öt évi börtönre ítélték. Ebből négy hónap híján négy évet le is ült. Maga Hiss többször megkísérelte, hogy ártatlanságának bizonyítására perújrafelvételt kérjen, ám ezt a kérést az amerikai Legfelsőbb Bíróság 1983-ban végleg elutasította. Ugyanakkor vádlóját, Chamberst, Ronald Reagan elnök 1984-ben posztumusz Szabadság Érdemrenddel tüntette ki.

A múlt héten a New York-i Egyetemen tartott kétnapos, "Alger Hiss és a történelem" című szimpóziumon bemutatott elméletek a szakértők szerint a politikus perének újrafelvételéhez és rehabilitációjához vezethetnek. Kai Bird, a 60 éves ügyben új bizonyítékokat felvonultató szerző bemutatta: bár Hisst azzal vádolták, hogy Ales fedőnéven a szovjet katonai hírszerzésnek dolgozik, az új bizonyítékok szerint a valódi Ales egy másik amerikai hivatalnok, Wilder Foote lehetett. Bird kutatótársával, Szvetlána A. Cservonnajával kilenc lehetséges gyanúsított közül azonosította Foote-ot, aki szerintük Hiss helyett sokkal inkább megfelel a szovjet kémről szerzett információknak.

Foote a második világháborúban került kapcsolatba a szovjetekkel, hiszen ő volt a velük folytatott kölcsönbérleti szerződés egyik irányítója. A félreértés oka egy elfeledett jelentés volt, amit a szovjet információk dekódolása után az amerikai hírszerzés elsüllyesztett, és amit pár éve a Venona-iratok között publikáltak. Bird szerint azonban Foote gyanúsításához további vizsgálatokra lenne szükség.

A tanácskozáson Hiss egykori mostohafia, a ma 80 éves Timothy Hobson azzal a meglepő állítással állt elő, hogy a politikus fő vádlója csupán azért koholta az ügyet, mert Hiss elutasította szexuális közeledését. Hobson szerint Whitaker Chambers szerelmes volt Hissbe, és miután visszautasították, bosszút állt a férfin. A Time újságírójának homoszexualitását Hobson szerint már korábban is említették, és az még kiadatlan FBI aktákban is szerepel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár