2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kirakóssal oktatták az őrült király gyermekeit

2007. március 29. 13:15

A Kew-i Palotában a látogatók az angol neveléstörténet különleges darabjait láthatják: tárlókba kerültek azok a kirakósok, amelyekkel III. György gyermekeit oktatták.

A mai kirakósok elődjének is tekinthető, különlegesen faragott és felszabdalt térképeket egy mahagóni szekrényke rejtette. A kirakós mellett talált jegyzetekből az is kiderült, hogy III. György gyerekei, az ifjú IV. György és IV. Vilmos a legalaposabban későbbi uralkodásuk helyszíneit, azaz a Brit Birodalom országait, majd Európát biflázták be, ezután pedig Afrika és az amerikai gyarmatok földrajza következett.

A térképeket a gyerekek megbízott nevelőnője, Lady Charlotte Finch kezelte, akinek aztán családja tulajdonába kerültek a kirakósok, ahol évszázadokig rejtőztek. Lady Charlotte leszármazottai azonban 2000-ben eladták azokat egy amerikai vevőnek, aki újonnan szerzett tárgyait szerette volna az Egyesült Államokba vinni. A kormányzat ezt megtiltotta, és a mahagóni dobozt tartalmával együtt 120 ezer fontért visszavásárolták.

A különleges oktatási segédeszközöket a Victoria és Albert Múzeum gyermekkor-történeti részlege kapta meg, akik most azokat - más 18. századi oktatási eszközökkel együtt - egy nagyszabású kiállításon mutatják be a Kew-i Palotában.

A dobozban egy olyan jegyzet is található, amely szerint a térképeket Lady Charlotte Finch találta fel, aki "azzal tanította a földrajzot, negyedik Györgynek, Fivéreinek és nővéreinek". Sebastian Edwards, a Történelmi Király Paloták kurátora szerint azonban ez egy kicsit eltúlzott állítás. A 16 térkép közül a legtöbbet ugyanis John Spilbury vésnök készítette az 1760-as években, Lady Charlotte 2-3 darabot rajzolhatott, míg a többi Franciaországból származhat. Edwards szerint Lady Charlotte az ötletet Madame Le Prince de Beaumont-tól, a királyi gyerekek francia nevelőnőjétől vette.

David Barrie, a térképek megvásárlását lehetővé tevő alapítvány vezetője szerint ez "nagy győzelem, mert ez a doboz tartalmazza a legkorábbi kirakósokat, és lehetővé teszi, hogy úgy lássuk a világot, mint a fiatal IV. György".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár