2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Ismeretlen járatok Kheopsz fáraó piramisában

2007. március 22. 11:45

"A gízai piramis egyik legnagyobb rejtélyére derülhet fény, amikor feltárjuk, hogy mi lehet az épület rejtélyes aknáinak végén" - nyilatkozta Zahi Hawass.

Kheopsz, vagy más néven Khufu fáraó i.e. 2550 körül épült piramisa az ókori világ utolsó, még ma is álló csodája. A modern csodák közt is igencsak esélyes építménynek már pusztán a méretei is lenyűgözőek: 137 (eredetileg 146) méter magas és több mint 2,5 millió köbméter követ használtak fel építéséhez. Területén egyszerre férne el a firenzei, milánói, a londoni Szent Pál és a római Szent Péter székesegyház, és ezek mellett még igen sok üres hely is maradna.

A piramis titkos folyosói egyelőre ismeretlen kamrákhoz vezethetnek. A régészek 1872-ben négy aknát is találtak: a felső, királyi kamrából kiinduló két akna szellőzőnek bizonyult, az alsó, a királynői kamrából eredő két akna viszont a piramis belsejébe vezet. Szakértők szerint rituális célt szolgáltak, amennyiben a halott fáraó lelkét vezették a túlvilágra.

A kutatók 1993 óta vizsgálják az alig 20 centi átmérőjű nyílásokat. Elsőként Rudolf Gantenbrink német mérnök vezetésével küldtek robotot a járatokba. A robotjárgány 65 métert mászott előre, majd egy titokzatos mészkő tömb állta el az útját, amelyen két réz fogantyú volt. Kilenc évvel később, a 2002-es feltárás során Hawass vezetésével a robotkamerát bejuttatták a másik járatba, ahol szintén 65 méter után egy mészkőlapot találtak két réz fogantyúval.

Fedezze fel a piramist belülről! 

Ez azonban a kutatókat már nem érte meglepetésként: a robot segítségével kis lyukat fúrtak a falba és a bejuttatott miniatűr kamerával egy kövekkel teli üreget, illetve újabb hasonló falat fedezhettek fel. A spekulációknak azóta se vége, se hossza: egyes kutatók szerint a fal mögött újabb kamra található, amely Kheopsz sírját, papiruszokat vagy kincseket rejthet, míg mások újabb kőfalra számítanak.

Az új robotexpedíciót Zahi Hawass szerint egyiptomi, szingapúri, brit és hongkongi tudósok közreműködésével bonyolítják le. Hawass elmondta, "egész életemet a Nagy Piramis titkainak megfejtésére szenteltem, és azt kell mondjam, ezek az ajtók sok érdekes kérdést vetnek fel. Remélem, még az idén felfedem a Nagy Piramis ajtóinak titkát".

Ön mit gondol? Mi rejtőzhet a piramis mélyén? Itt megírhatja nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár