2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Szellemi örökség lett a dervistánc

2007. március 22. 08:00

Az UNESCO az idei évet Rumi évnek, a Szema szertartást pedig az emberiség szellemi örökségének nyilvánította. Az elnevezés megértésében táncoló dervisek segítenek.

Ahmet Akyüz, a programot szervező Dialógus Platform Egyesület ügyintézője az MTI-nek elmondta: április 3-án este a Belvárosi Moziban két órás műsort adnak a táncoló dervisek a Tisza-parti városban. Az est során az érdeklődők igazi vallási, szúfi zenét hallhatnak, amelyre a dervisek táncolnak.

Az est különlegessége emellett, hogy az előadás második részében az iszlám, a katolikus, a református és a zsidó vallás papjai együtt fohászkodnak a világbékéért. A nonprofit egyesület célja ugyanis a népek közötti tolerancia, a párbeszéd, az egyetértés és a szeretet közvetítése. `Mindenki attól fél, amit nem ismer` - fogalmazott az ügyintéző.

Forrás: EPA
A derviseket Budapesten és Debrecenben is láthatja a közönség, akik a belépő mellé ajándékot is kapnak; a rendezvénysorozat végén a jegyet vásárlók között sorsolást tartanak. A 10-12 nyertes egy hetes utazást nyer Törökországba, ahol török családoknál helyezik el őket, így nem csak turista szempontból ismerhetik meg az országot.

A dervisek története nyolcszáz évvel ezelőttre nyúlik vissza. Mawlana Dzsaláladdin Muhammad Rumi egy tudós fiaként született 1207. szeptember 30-án Belkh-ben Afganisztánban, később a törökországi Konya városában telepedett le. Az iszlámon belül az aszkétikus szúfi utat tette a magáévá. Költészete és prózai művei ma is ismertek; több száz évvel halála után többen olvassák műveit, mint valaha.

A szúfi felfogás fontos szertartása a Szema, ami Rumi idejéből származik, ám napjainkban is gyakorolják. Eközben a dervisek, azaz a szúfi irányzat követői folyamatosan forognak, kezüket és fejüket felfelé tartva, zene kíséretében. Lelki extázist élnek át, miközben mintegy önmagukat feladva felolvadnak Istenben.

Az érdeklődők tehát ebből a török spirituális szertartásból kaphatnak ízelítőt - nyolcszáz év és mintegy ezer kilométer távlatából.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár