2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elvehetik Hitler állampolgárságát

2007. március 13. 12:30

Történelmi bélyegétől szabadulna Braunschweig városa azzal, hogy odaítélése után 75 évvel megfosztanák Adolf Hitlert német állapolgárságától.

A legismertebb német, Adolf Hitler valójában osztrák születésű volt, és német állampolgárságát csak 1932. február 26-án kapta meg, amikor Braunschweigben köztisztviselőnek nevezték ki. Erre főként azért volt szüksége, hogy indulhasson a pár héttel később tartott elnökválasztáson.

Sokan azonban Braunschweig történelmi bűnét látják abban, hogy Hitler hatalomra juthatott. `A várost korábban sokszor bélyegezték meg azért, mert Hitler itt kapta meg az állampolgárságát` - nyilatkozta Isolde Saalman képviselő a The Times-nak, aki szerint azonban a városnak akkor szociáldemokrata vezetése volt, és az állampolgárságot az akkor még hasonló nevet viselő tartomány - a háború óta Alsó-Szászország - adományozta Hitlernek. Szerinte egy megoldás segíthetne a kérdés rendezésében: a tartománynak el kell magát határolnia jogelődje döntésétől, így mentesülhetne a teher alól. A helyi konzervatív kormányzat azonban egyáltalán nem szimpatizált az ötlettel, szóvivőjük elmondta, hogy `ebben az esetben úgy tűnne, mintha megtagadnák a felelősséget a múltban elkövetett bűneikért`.

1932-ben két olyan tartományi törvényhozás volt Németországban, ahol a nácik kulcspozíciókat töltöttek be. Ezek közül az egyik a braunschweigi volt, így nem meglepő, ha Hitler az itteni kulturális- és földhivatal kormányzati tanácsadója lett, és ilyen minőségében kapta meg az állampolgárságot.

Állampolgárságának visszavonása a döntés 75. évfordulója kapcsán merült fel. A precedens sokak szerint az lehet az ügyben, ahogy Braunschweig és más német városok a háború után a náci vezetőket megfosztották díszpolgári címeiktől, így Hitler állampolgárságát is ugyanígy visszavehetnék.

A jogászok azonban ezt nem tartják kivitelezhetőnek: a német alkotmány ugyanis nem engedi meg, hogy valakit úgy fosszanak meg állampolgárságától, hogy az hontalanná váljon. Hitler esetében pedig ez a helyzet következne be, mivel ő 1925-ben lemondott osztrák állampolgárságáról, így 1932-ig hontalan volt - írta a The Times.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár