2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közösen gondolkodnak a magyar és a bolgár történészek

2007. március 2. 08:00

2007. február 9-én tartotta hivatalos alakuló ülését a Magyar-Bolgár Történész Vegyes Bizottság Magyar Tagozata. A szervezet tagjai egy tavaszi konferencia témáját vitatták meg.

A magyar és bolgár történészek közötti együttműködés újjáélesztésének és intézményesítésének gondolata már évekkel ezelőtt felmerült. 2005. október 27-28. között a Bolgár Tudományos Akadémia Történeti Intézete, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézete és a Szófiai Magyar Kulturális Intézet nemzetközi konferenciát tartott A bolgár és a magyar történetírás a 20-21. század fordulóján: eredmények és közös kutatási irányok címmel.

A konferencia sikerén felbuzdulva a résztvevők felvetették, hogy a két ország tudományos eredményeinek kölcsönös megismertetéséhez a történettudományok terén, illetve a két ország történeti műhelyei közötti szorosabb együttműködés megvalósításához szükség lenne az 1989-ben megszűnt Magyar-Bolgár Történész Vegyes Bizottság újjáalakítására. A kezdeményezést az MTA Történettudományi Bizottsága már 2006 nyarán a támogatásáról biztosította, a BTA Történettudományi Bizottsága pedig 2007. január 23-án hagyta jóvá a Magyar-Bolgár Történész Vegyes Bizottság megalakítására vonatkozó előterjesztést.

A Vegyes Bizottság Magyar Tagozata 2007. február 9-én tartotta hivatalos alakuló ülését az MTA Történettudományi Intézetének Tanácstermében. Az ülés fő témája Az etnikai térszerkezet átalakulásai a Kárpát-medencében és a Balkán-félszigeten a 18-20. században című, 2007. május 17-18-án Szófiában megrendezésre kerülő konferencia előkészületeinek a megvitatása volt.

A tudományos tanácskozás fő célja az, hogy bemutassa a Kárpát-medencében és a Balkán-félszigeten lezajlott demográfiai változások (népesedési tendenciák, belső migráció, lakosságcserék, erőszakos vagy spontán asszimiláció, "etnikai tisztogatások", stb.) történeti hátterét, és azoknak a hatását az egyes nemzetek, etnikumok, kisebbségek földrajzi elhelyezkedésére, etnikai határainak eltolódására.

A konferencián első alkalommal kínálkozik lehetőség a bolgár és a magyar történészek, etnográfusok és földrajzkutatók erre vonatkozó kutatási eredményeinek megismertetésére, a Kárpát-medencében és a Balkán-félszigeten zajló demográfiai folyamatok komparatisztikai vizsgálatára.  

A Magyar-Bolgár Történész Vegyes Bizottság Magyar Tagozatának tagjai

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár