Chilipaprikával főztek a kőkori Mexikóban
2007. február 19. 15:00
Az amerikai Smithsonian Múzeum munkatársai szerint Közép- és Dél-Amerika őslakói már több mint 6000 éve is főztek és fűszereztek chilivel.
Korábban
A kutatók egy venezuelai ásatáson fedeztek fel először addig ismeretlen mikrofosszilis magokat, amelyeket a mai chili erősségmagjaival azonosítottak. További vizsgálataik során kollégáival hét másik ásatáson találtak még hasonló magvakat. A legrégebbiekre Ecuadorban bukkantak, ezek 6100 évesek.
Ezzel bebizonyosodott, hogy a chili az egyik legrégebbi élelmiszer Közép- és Dél-Amerikában, miközben eddig úgy tudták, hogy a 14-16. században, a mai Peru, Chile és Argentína területén élő inkák, valamint a hasonló időszakban a mai Mexikó térségében élő aztékok nemesítették.
A kőkorszaki népek kukoricával és manióka gyökérrel, valamint babbal, tökkel és pálmagyümölccsel főztek chilis leveseket és egytálételeket. Amikor Kolumbusz Amerikába érkezett, a chili volt a leggyakrabban termesztett kultúrnövény.
(Múlt-kor/MTI)
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Egy kertész lányát vette el a később női ruhában bújkáló jakobinus vezető 18:05
- Az Eufrátesztől a Magyar Királyságig tartott a kétszer is trónra ültetett II. Mehmed birodalma 16:05
- Börtönbe zárták a Mediciek a politikatudomány megteremtőjét, Machiavellit 15:05
- A maffia információi segítették a szövetségeseket a szicíliai partraszállásnál 09:05
- Hiába szereztek fegyvereket, mégsem tudtak megszökni a rabok az Alcatrazból tegnap
- Több ezer harckocsit és repülőgépet vetettek be a szovjetek Berlin elfoglalásához tegnap
- Dél-Amerikába kalauzolja a látogatókat fotókiállításain a Néprajzi Múzeum tegnap
- A festészet mellett a háború művészete is foglalkoztatta Leonardo da Vincit tegnap