2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elárverezték a tengerben talált porcelánokat

2007. február 5. 10:15

Egy Amszterdamban tartott árverésen hárommillió euróért (765 millió forintért) kelt el egy 300 éve elsüllyedt teherhajón talált porcelánkészlet - közölte a Sotheby's aukciósház.

Csaknem 300 évvel ezelőtt a vietnami Ca Mau közelében hajótörést szenvedett egy teherhajó, amely 76 ezer 18. századi, Hollandiának szánt kínai porcelánt szállított. A hajó, amelynek azonosságát nem sikerült megállapítani, valószínűleg kigyulladt és az okozta elsüllyedését. A tűz olyan nagy erejű lehetett, hogy egyes - ugyancsak kalapács alá került - porcelán tárgyak megolvadtak.

Az értékes rakományt 1998-ban fedezték fel vietnami halászok és titkokban kezdték felszínre hozni a rakományt. Egy helyi lapban megjelent tudósítás riasztotta a vietnami kormányt, amely azután felhozatta az egész rakományt a tenger mélyéről. Kutatások révén sikerült megállapítani, hogy a hajó Kantonból indult és úton volt Batavia, a mai Jakarta felé. ahonnan azután valószínűleg Hollandiába indult volna.

Az árverés eredménye váratlanul érte a hatóságokat, akik nem reméltek ekkora bevételt. Vietnam ezért arra szándékozik felhasználni a becsértéknél jóval nagyobb összeget, hogy folytassa a hajóroncsban található további tárgyak kimentését és kiállítsa azokat a tárgyakat, amelyek még nem kerültek kalapács alá.

Az elárverezett tárgyak közül különösen nagy benyomást keltett a becsérték tizenkétszereséért, 49200 euróért (12 millió forintért) elkelt, bivalyra felszálló fiút ábrázoló teáskészlet. A porcelán tárgyakat főleg amerikai, kínai, francia, ausztráliai, holland, orosz és dél-afrikai műgyűjtők vásárolták meg. Az 1723 és 1736 közt készített porcelán tárgyak némelyikén a korabeli kínai császár névjegye is látható.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár