2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elkészítették Marie Antoinette parfümjét

2006. december 19. 13:15

Egy illatszerész és egy történésznő munkálkodásának köszönhetően újra előállították a több mint két évszázada kivégzett Mária Antoinette francia királyné parfümjét.

Francis Kurkdjian 18. századi eljárásokkal készítette el az egykori illatszert. Méghozzá azokból az alapanyagokból, amelyeket Elizabeth Feydeau nyomozott ki, amikor könyvet írt a francia királyné illatszer-szállítójáról. A régi-új illatosítót az írisz, a rózsa, a jázmin, a barackvirág, a szantál- és a cédrusfa, illetve a tonkini pézsma és a szürke ámbra elemeiből keverték ki.

Az MA, Sillage de la Reine (MA, a királyné illatfelhője) nevű készítmény azonban nem konkrét korabeli leíráson alapul, mert annak idején nem volt technikai lehetőség állandó összetételű, receptű parfümök folyamatos előállítására. Elizabeth Feydeau azonban felkutatta, milyen virágokat, illatanyagokat szeretett a balsorsú, a francia forradalom idején, 1793-ban lefejezett királyné, majd ezeket elegyítette Kurkdjian.

Az MA, Sillage de la Reine parfümmel ezer darab 25 milliliteres flakont töltöttek meg, amelyeket vagy a versailles-i kastély butikjában, vagy interneten lehet vásárolni, darabját 350 euróért (89 ezer forintért).

Tíz kristályflakont is vételre kínálnak az értékes folyadékkal, de ezekért mélyebben kell a zsebbe nyúlni: áruk egyenként 8000 euró, azaz több mint kétmillió forint. A bevételt a versailles-i kastély igazgatósága saját Marie Antoinette-kollekciójának a gazdagítására fordítja: ebből teremt elő 350 ezer eurót, hogy megvásárolhasson egy utazóládát, amelyet valaha a királyné használt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár