7 végzetes pillanat

Újra működik a 3000 éves hettita vízmű

2006. december 14. 11:00

Az Alacahöyük nevű településén újjáépült a térséget az ókorban lakó hettiták által több mint három évezrede emelt víztároló.

A hettiták az időszámítás előtti 2. és 1. évezred között a Közel-Kelet vezető hatalmát jelentették, a mai Anatólia területén az akkori civilizáció legnagyobb városait hozták létre. Az Ankarától, a török fővárostól 160 kilométerre északkeletre lévő, 2500 lakosú Alacahöyük területén eddig is ismertek voltak az ókori város romjai, amelyek közül a múlt század elején számos értékes műtárgyat - edényeket, bronz- és aranyékszereket, szobrocskákat - emeltek ki, ezek az Ankarai Múzeumban láthatók.

A gát 2002-ben

2002-ben török régészek egy csoportja a településtől két és fél kilométerre kezdett ásatásokat a korábbi gát térségében. Négyévi munkával nemcsak feltárták, de helyre is állították a mintegy 50 méter magas gátat, amely mögött 25-30 ezer köbméteres víztároló alakult ki, és újra működésbe hozták az antik öntözési rendszer csatornáit, ülepítő medencéit is.

Az eredeti gátat IV. Tudhalijas hettita király építtette kilenc másik hasonló vízművel együtt, de csak ennek maradtak fenn az alapjai. Jelenleg a világon ez az egyedüli gát, amely 3240 évvel megépítése után visszakapta eredeti funkcióját. Az ókori gát kőből és agyagból épült ugyanolyan elvek alapján, mint a mai gátak, amelyeknél persze betont alkalmaznak, bár még ma is vannak olyan gátak, amelyekben agyag helyettesíti a betont - mondta el az AFP-nek az egyik régész.

Hüseyin Saykan, Alacahöyük polgármestere kétszeresen is örül a település számára nyújtott "hettita" hozzájárulásnak: a helyreállított gát fellendíti a település körzetének mezőgazdaságát, és az ókori kultúra iránt érdeklődő újabb turistákat is a térségbe csal.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)
2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!