A vörösterror 133 napja

85 millióról indul a Csontváry-árverés

2006. november 24. 12:30

Az Antik Enteriőr 2006 kiállítás szenzációja Csontváry A szerelmesek találkozása (Randevú) című, kevéssé ismert festménye, amely a december 15-i árverésen 85 milliós kikiáltássi árról indul.

`E most bemutatott kép a hatodik Csontváry Kosztka Tivadar festmény, amelyhez műkereskedőként közöm van. Remekmű volt valamennyi, mindegyik fontos darabja a páratlan életműnek, de A szerelmesek találkozása (Randevú) a legkülönlegesebb mind között` - mondta a Műcsarnokban rendezett tájékoztatón Kieselbach Tamás. Szavaiból kitűnt, nem bánná, ha esetleg külföldi tulajdonba kerülne a festmény az árverés során - elvégre például Magyarországon is sok francia impresszionista festmény található. Az jó, hogy a Csontváry-képek mind védettek, csak éppen így nem kerülhetnek ki a nemzetközi műkereskedelembe és a festő nem lesz világszerte ismert - mondta.

Forrás: MTI
Kieselbach Csontváryt a legnagyobb magyar festőnek nevezte. Meggyőződése, hogy szükség van Budapesten egy nagyszabású Csontváry-múzeumra, mert csak így ismerhetnék meg művei nagyságát a Magyarországra látogató külföldiek, akik közül kevesen utaznak le ezért Pécsre. "Meg kell valósítanunk Csontváry végrendeletét, azaz múzeumot kell építeni műveinek Budapesten, mert az ő hírneve teremthet lehetőséget arra, hogy az egész magyar festészet nemzetközi rangja felértékelődjön" - hangsúlyozta a galériatulajdonos.

Csontváry egy-egy képének felbukkanása mindig óriási izgalmat jelent. A Műcsarnokban látható Antik Enteriőr kiállításon azért mutatják be november 23-26-a között a különleges hangulatú, varázslatos képet, mert itt 20-30 ezren is látják majd, míg a Vígszínházban december 15-én rendezendő aukción kevesebben, ráadásul a magántulajdonban lévő, nem védett kép most viszonylag közelről megtekinthető.

Az MTI kérdésére, hogy ha a csütörtökön nyíló kiállításon valaki letenné a 85 milliót a képért, odaadná-e, Kieselbach Tamás határozott nemmel válaszolt. Mint mondta, egyrészt azért, mert nem ő dönt a kép ára felől, hiszen az nem az ő tulajdona, másrészt mert sokkal kevésbé különleges és kisebb művészi értékű - bár kiváló - festmények is elkeltek már 100 vagy 200 millió forintért.

(Múlt-kor/MTI)
2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!