2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Napóleon katonái lecsúszott nadrággal menekültek Oroszországból

2006. október 10. 10:15

Penny Le Couteur és Jay Burreson angol történészek legújabb könyve szerint Napóleon oroszországi vereségét a fémgombok okozták.

Napoleon's Buttons

A kutatók azt állítják, hogy a nagy hidegben a francia katonák egyenruhájának fémgombjai széttöredeztek, a zubbonyok szétnyíltak, a nadrágok leestek, harcolni így nem lehetett. A császár ezért kénytelen volt visszavonulni. Igaz, vagy nem, a tanulság ebből az, hogy a történelmet gyakran nem az államfők és a tábornokot döntései, hanem a tudomány és a technikai lehetőségei határozzák meg - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Mindez persze nem az első elmélet a kis korzikai oroszországi vereségére. Korábban beszámoltunk arról, hogy francia kutatók arra a következtetésre jutottak: nem az orosz tél, nem az éhség, nem az oroszok, hanem tetvek gyűrték le Napóleon hatalmas hadseregét az 1812-es orosz hadjáraton. Tézisüket arra a tömegsírra alapozzák, amelyet a litván fővárosban, Vilniusban tártak fel - Moszkvától 800 kilométerre nyugatra -, és amelybe Napóleon több száz katonáját temették.

A mostani elméletnek azonban egy kicsit ellentmond az a tavalyi felfedezés, amikor Fehéroroszországban a Belarusz Védelmi Minisztérium irányítása alatt folyó hadgyakorlaton - melyet aztán egy ásatás is kiegészített - 210 katona maradványait és 115 francia katonai gombot találtak a Minszktől 75 kilométerre északnyugatra fekvő Selisht homokbányájában.

Abban azonban mindenki egyetért, hogy "Tél tábornok győzelme" nehezen hihető, mert Napóleon megveszekedett tömeggyilkos volt.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár