2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Szovjet katonai temetőt avattak Veszprémben

2006. október 3. 09:30

"A sírokban nincsenek győztesek és vesztesek" - jelentette ki a Hadtörténeti Intézet főigazgatója a veszprémi köztemető melletti katonai temetőben végső nyughelyükre került szovjet katonák sírjánál.

A második világháború hősi halottai

Öt éve döntött úgy Veszprém képviselő-testülete, hogy a belvárosban két helyen lévő szovjet katonai temetőből új, végső nyughelyre helyezi át a második világháborúban elesett szovjet katonák földi maradványait - mondta az új helyen kialakított szovjet katonai sírkert avatásakor Dióssy László, a város polgármestere. Mint mondta: az új temető méltó helye lesz a kegyeletnek és a katonai szertartásoknak is, s `várunk minden hozzátartozót, emlékezőt, aki a temető csendjében szeretne fejet hajtani és az emlékezés virágait elhelyezni`.

Forrás: veszprem.hu
A polgármester elmondta: 168 ismert és 355 ismeretlen szovjet katona és polgári személy nyugszik a veszprémi szovjet katonai sírkertben. Szerinte "minden ország kötelessége és mindannyiunk felelőssége, hogy ne legyen többé vérontás, és a már meglévő sírhelyeket tisztelet övezze".

Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója megemlékező beszédében hangsúlyozta: 170 ezer szovjet katona nyugszik magyar földben, ugyanakkor 350-370 ezerre tehető azon magyar honvédek száma, akik az ország határain túl vesztették életüket a második világháborúban. Emlékeztetett arra, hogy a Voronyezs melletti Rutkinóban rendben tartott magyar katonai temető van, "ahol 19 ezer 600 magyar honvéd nyugossza örök álmát".

A hadtörténész tábornok rámutatott: ma már kormányközi egyezmények rögzítik, hogy "az adott ország, adott helyen felelős megóvni az összes katonasírt mindörökké". Mint mondta: ez nem politikai kérdés, ez "emberség és tisztelet kérdése", mert szerinte a kegyelet soha nem lehet a politika része. Szavai szerint "a halott katona már nem ellenség, a sírokban nincsenek győztesek és vesztesek, ott már mindenki egyforma, de mindenkit valaki otthon haza várt, vissza várt".

A második világháborús szovjet hősi halottak veszprémi új sírkertjét megáldották a történelmi egyháza képviselői, majd koszurúkat helyeztek el Oroszország, Ukrajna és Belorusszia budapesti nagykövetségének képviselői, valamint Veszprém vezetői és a fegyveres testületek képviselői.
2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!