7 végzetes pillanat

Kanadai szerző írt gyerekkönyvet 1956-ról

2006. szeptember 1. 15:00

Elsősorban gyerekeknek szánja 1956-ról szóló visszaemlékezéseit Bobbie Kalman magyar származású neves kanadai gyerekkönyvíró - az Egyesült Államokban is népszerű, Magyarországon viszont egyáltalán nem ismert írónő az MTI-nek mutatta be legújabb munkáját.

Korábban

Soha nem látott fotók az
56-os menekültekről

Menekült gyerek - emlékeim az 1956-os magyar forradalomról címmel Kanadában és az Egyesült Államokban megjelent könyv olvasmányos formában tárja az olvasó elé, hogyan élte át az akkor kilencéves Kálmán Babi a forradalmat. "A forradalom ötvenedik évfordulója döbbentett rá, hogy Istenem, meg kell írnom ezt a könyvet" - mondta a Niagara-vízeséshez közeli kisvárosban élő írónő, aki több száz földrajzi, történelmi, tudományos és egyéb témájú gyerekkönyv szerzője. Hozzátette, nagyon sok komoly, történelmi munkát olvasott már a forradalomról, de gyerekeknek szóló könyvet még egyet sem, és úgy érezte, ezt neki kell megírnia.

A Bobbie Kalman néven híressé vált, azelőtt általános iskolai tanárként dolgozott Kálmán Babi 1956. december 2-án éjszaka hagyta el szüleivel Magyarországot. A mosonmagyaróvári családnak menekülnie kellett, mert édesapjára, Kálmán Imrére, aki aktívan részt vett a kommunizmus utáni Magyarországot előkészítő egyik helyi tervező bizottság munkájában, valószínűleg börtön vagy halálbüntetés várt volna.

Az azóta Kanadában élő, kifogástalan angolságú Bobbie Kalman anyanyelve kissé már megkopott, mint maga mondja, úgy beszél magyarul, mint egy kilencéves gyerek. Édesanyjával máig magyarul érintkezik, kanadai férjével - a könyveit gondozó Crabtree kiadó alapítójával - és gyerekeivel viszont angolul érteti meg magát. "Szeretném, ha könyvem arra ösztönözné az 56-os magyarokat, hogy meséljék el gyerekeiknek az emlékeiket" - fejtette ki az írónő, aki saját élénk emlékein kívül sokat merített szüleinek visszaemlékezéseiből és a sorstársakkal folytatott beszélgetésekből.

Az írónő legutóbb 1972-ben járt Magyarországon, de tervei szerint idén karácsonyra ismét hazautazik. Szeretné, ha visszaemlékezéseit magyarul is kiadnák, és esetleg ezzel a könyvével mutatkozhatna be a közönségnek Magyarországon, ahol több száz könyve közül eddig egy sem jelent meg.

A 223 oldalas, fekete-fehér és színes képekkel, rajzokkal gazdagon illusztrált kötetet a Crabtree jelentette meg Amerikában.

(Múlt-kor/MTI)
2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!