2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római kori mozaik látható egy horvát kávézóban

2006. július 27. 13:15

Egy II. századi római mozaik - delfin és Triton, Poseidon tengeristen félig ember-félig medúza testű fia látható egy kis kávézóban Krk szigetének azonos nevű városkájában, a horvát Adrián.

Krk óvárosa hatalmas erőddel, várfalakkal, a XV. századi óratoronnyal
, a központi téren hatalmas ciszternával a XVII. században Frangepán-birtok volt. Frangepán Ferenc (1620-1671) Zrínyi Péter horvát bánnal együtt részt vett a Wesselényi-féle összesküvésben és mindkettőjüket Bécsújhelyen lefejezték. Ez a magyar vonatkozása az Adriai tenger legnagyobb szigetének, mondta Miro Crncic, a helyi idegenforgalmi közösség igazgatója az MTI-nek.

Az Óváros Ribarska (halász) nevű utcájában aki betér egy jó kávéra Mate bárjába, nagy meglepetés éri, mert a kávé mellé egy gyönyörű római kori mozaik látványát is kapja. Mate Dosen, a tulajdonos az MTI-nek elmondta, hogy 1963-ban, a ház pincéjének föltárásakor bukkantak a mozaikra, amelyről a régészek megállapították, hogy egy fürdőt borított a II. században.

Mate és a horvát műemlékvédelmi hivatal akkor úgy döntött, hogy a delfint és Tritont ábrázoló padlórészletet közszemlére teszik a kávézóban. A bár előtt, mintegy étlapszerűen kiírták, hogy római kori mozaik látható belül, és ingyen. Mellette kaphatók a mozaikot ábrázoló képeslapok, és aki kéri, Mate saját kezűleg ver neki egy emlékérmet, egyik felén a Tritonnal, a félig ember, félig medúza testű tengeri lénnyel, a másikon Krk város címerével, egy bagollyal.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár