2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1956-2006: a forradalom 50 éve

2006. november 4. 11:00

Korábban

Reflektorfény a tárlók mélyén: kiállítások az emlékévben

Nagy Imre unokája plakátokkal emlékezik

Egyéni, aktuális vélemények elemzésének nevezte a plakátokat, és hatásos, élő, érzékeny üzenetekre lelt bennük Jánosi Katalin festőművész a forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából a budapesti Lengyel Intézetben kedden megnyílt plakátkiállításon.


56-nak állít mementót az Iparművészeti Múzeum
Átlőtt könyvek, törött serlegek, megrongálódott bútorok és számos fotó segítségével idézi fel az 56-os eseményeket a Memento 56 címmel október 20-án, pénteken megnyíló kiállítás az Iparművészeti Múzeumban.


Bécsben is kiállították Lessing 1956-os fotóit
Az 1956-os magyar forradalom tiszteletére rendezett kiállítás nyílt pénteken a bécsi Leopold Múzeumban Erich Lessing egykori fotóriporter, majd fotóművész korabeli fényképeiből.



Titkos dokumentumokat is kiállítottak 1956-ról Moszkvában
"Nem a kilátástalanság, hanem az emberi méltóság forradalma volt 1956" - mondta Bak János történész, egykori résztvevő Moszkvában egy olyan orosz-magyar levéltári kiállítással kapcsolatban, amely a jövő hét közepén nyílik meg, egy időben mindkét fővárosban.


1956 minden mennyiségben
Képző- és iparművészeti alkotásokból, fotókból, plakátokból, emléktárgyakból és bélyeggrafikákból egyaránt rendeznek tárlatot az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából a budapesti és vidéki kiállítóhelyeken.


Programajánló: Vicky Weisz karikatúrák
Az 56-os emlékezések apropóján karikatúrakiállítás nyílik a magyar származású, Londonba emigrált karikaturista, Viktor Weisz rajzaiból.




56 személyes emlékei a Nemzeti Múzeumban
Az 1956-os forradalmat felidéző, magánszemélyek által adományozott fényképek, röpiratok és egyéb nyomtatott termékek a Magyar Nemzeti Múzeum régóta nem látogatható terében kerültek elhelyezésre.



1956 - A magyar forradalom vizuális reprezentációja a nyugati sajtóban
Az idén 81 éves Suba Andor Ferenc '56-os témájú képei egybegyűjtve most először, a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben tekinthetők meg 2006. szeptember 20-tól október 13-ig.



1956 évada Németországban
Az emlékezésbe gyakran belekeveredik a fantázia, az utókornak legfeljebb néhány fotó, az idősebbek szubjektív emlékei vagy manapság a tömegkommunikáció által sugallt kép marad. A berlini Collegium Hungaricumban megnyílt !Revolution? (!Forradalom?) című kiállítás sem elmesél, hanem gondolkodásra késztet a forradalmak ábrázolásáról, az objektivitás problémájáról és a média felelősségéről - írta a Népszabadság.

Kiállítás nyílik 56 magyar agrártársadalmáról
A Mezőgazdasági Múzeum októberben nyíló kiállítása azokat a Rákosi-korszakban kialakult agrárproblémákat mutatja be, amelyek megoldását a magyar társadalom az 1956-os forradalomtól várta.



Plexiszobrokkal idézik 1956-ot
Paizs László "Sebek 1956" című kiállítása péntek este nyílt meg a Light and Loft galériában, a Soroksári úton. A kiállításon, amelyet Wehner Tibor művészettörténész méltatott, 22 nagyméretű plexi alkotás látható.



Az 1848-as szimbólumokat vette át az 1956-os forradalom
A Fővárosi Képtár-Kiscelli Múzeum és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára közös kiállítása pénteken nyílt meg a Kiscelli Múzeum Oratóriumában.



180 ezer magyar menekült 56-ban Ausztria felé
Menekülés Bécsbe - Magyarország 1956 címmel nyitott kiállítást szerdán Bécsben a Wien Museum Karlsplatz.




Kiállítás nyílik a színészek 1956-os szerepéről
A színészek és az 1956-os forradalom kapcsolatát bemutató kiállítás nyílik november végén a Bajor Gizi Színészmúzeumban Budapesten - mondta Czékmány Anna muzeológus hétfőnaz intézmény sajtótájékoztatóján.


Az 1956-os életérzésről rendeznek egyhetes kiállítást
Az 1956-os forradalom 50. évfordulójához kapcsolódva "56.hu - Életérzés kiállítás"-t rendeznek a Petőfi Csarnokban szeptember 11-17. között.



Budapest szétlövetése a Nemzeti Galériában
Fotódokumentumokat állítanak ki a szovjet csapatok 56-os budapesti szerepléséről. A Kossuth-díjas Pauer Gyula Budapest szétlövetése című, köztérre álmodott kiállítását október 14-től a Magyar Nemzeti Galéria fogadja be.


Soha nem látott fotók az 56-os menekültekről
Eddig még soha be nem mutatott, a világszervezet genfi archívumából előkerült, 1956-os menekültekről készült képeket tett közzé az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regionális képviselete Budapesten. Tartson velünk, és ismerje meg a menekültek mindennapjait bemutató fényképeket!

Félszáz kiállítást rendeznek 56-ról az emlékévben
Az emlékévben mintegy félszáz képző- és iparművészeti, valamint fotótárlatot szerveznek állami támogatással - derül ki a Miniszterelnöki Hivatal 1956-os Emlékévet Előkészítő Emlékbizottság adataiból. Habár már tavasz óta rendeznek tárlatokat az emlékévhez kapcsolódóan, a kiállítások több mint nyolcvan százaléka ősszel nyitja meg kapuit.

Megkeresik 1956 szegedi emlékeit
Várhatóan október közepén nyílik a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén, a Fekete házban az 1956-os szegedi eseményeket bemutató kiállítás.



Kiállítás a szegedi ötvenhatosokról
Szegedi ötvenhatos forradalmárokról nyílik kiállítás - a tervek szerint - október közepén a Csongrád Megyei Önkormányzat székházának aulájában; az egykori nemzetőrökről és munkácstanács-tagokról hétfőn Dömötör Mihály fotóművész készített fényképfelvételeket.


Ifjúság, forradalom, megtorlás: dokumentum- és fotókiállítás
Élünk! Okt. 23. Ifjúság, forradalom, megtorlás címmel állítottak össze kiállítást az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában a forradalmat követő vizsgálati dossziékból származó írott dokumentumokból és a nyomozati eljárások során összegyűjtött fényképekből.

Levéltári kiállítás nyílt Hrucsov beszédének hatásairól Moszkvában
Az 1956-os magyar felkelésre is kitér egy orosz levéltári kiállítás, amely a Szovjetunió Kommunista Pártja XX. kongresszusával foglalkozik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár