2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1956-2006: a forradalom 50 éve

2006. november 4. 11:00

Korábban

Viták és megemlékezések: 56 a hírekben

Forradalmi villamos és múzeumvonat népszerűsíti az évfordulós ünnepségeket

Az 1956-os ünnepségsorozat budapesti eseményeit hirdető - 1956-ban gyártott - villamos indul pénteken a Nagykörúton. Eközben a forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából különleges országjáró emlékkiállítás indul.

Felelevenítik az egyetemisták és főiskolások 50 évvel ezelőtti tetteit
A szegedi Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége 50 évvel ezelőtti, 1956. október 20-án tartott programalkotó nagygyűlését idézik fel a Petőfi Irodalmi Múzeumban pénteken rendezendő ünnepségen - közölték a szervezők keddi budapesti sajtóbeszélgetésen.


A szovjet hadsereg szerint 1956 polgárháborúvá fajult volna
Felelevenítették az 1956-os jelszavakat Budapesten, nyilatkozta egy ötvenhatos veterán orosz alezredes, aki szerint ötven évvel ezelőtt a szovjet hadsereg beavatkozása nélkül a lázadás polgárháborúvá fajult volna.


Az 1956-os szabadságharcot méltatta a pápa
Az 1956-os hősi népfelkelést és szabadságharcot méltatta a pápa a budapesti ünnepségekre küldött legátusához írt kinevező levelében XVI. Benedek pápa, emlékeztetve arra, hogy fél évszázada XII. Pius pápa együttérző lelkülettel kísérte imáival és vigasztalta szavaival a szabadságát védő magyar népet.

Napóleon-szakértő értekezett az 1956-os forradalomról
Nagy Imre óvatosságból és ideológiai elvakultságból nem tudott olyan kompromisszumot létrehozni, amely figyelembe vette volna a vele szemben álló erőket és a nemzetközi helyzetet is - véli Max Gallo francia történész az 1956-os magyar forradalomról a közelmúltban megjelent három francia kötet kapcsán a Le Figaro című párizsi napilapban csütörtökön közölt írásában.

Filmhéten emlékeznek a 200 ezer 56-os menekültre
1956. októberében és novemberében 200 ezer ember menekült el Magyarországról és lelt végül új hazára Európában és a tengerentúlon. A forradalom 50. évfordulója alkalmából október 6-15. között rendezett filmhét rájuk, és minden idők menekültjeire emlékezik egészen napjainkig - különböző megközelitésű filmekkel.

Az 1956-os forradalomra emlékeznek Londonban
Ma veszi kezdetét a The voice of Freedom a londoni Barbican központban, ahol filmbemutatók és beszélgetések várják a látogatókat. A brit főváros egyik legjelentősebb kulturális komplexumának falait egy hónapon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum fotográfiai gyűjteményéből származó felvételek díszítik majd.

Pályázattal keresik az 1956-os forradalmat köszöntő verset
Az 1956. évi forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából új központi emlékművet avatnak fel október 23-án budapesten, a Dózsa György úton. Az avatáson elhangzó ünnepi beszéd és köszöntővers írására diákok jelentkezését várják.


Érmekkel emlékeztek az 1956-os forradalomra
Aranyból, ezüstből, aranyozott ezüstből és bronzból készült emlékérmeket, plaketteket mutattak be a Corvin közben csütörtök délután.



Egykori 56-osok nyilatkoztak a Magyar Televízió ostromáról
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke megcsúfolásának tartja "a szélsőjobboldal és a futballhuligánok közös budapesti garázdálkodását" állásfoglalásában több mint hatvan 1956-os elítélt, illetve hozzátartozója.


Rainer: posztmodern nácikból nem lesznek forradalmárok
Nincs jelentős egyezés az utóbbi napok és az ötven évvel ezelőtti események között - hangoztatta Szili Katalin házelnök a budai Várban, az 56-os Intézet és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára által szervezett konferencián.


Plakátrajzokkal emlékeznek az 1956-os forradalomra
A Tarkabarka Alapítvány pályázatot hirdet az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából, a 15-23 éves korosztály részére. Pályázni lehet egy olyan, 2-5 oldal hosszúságú fogalmazással, amelynek témája a fiatalok szerepvállalása az 1956-os forradalomban, vagy egy olyan plakáttal, ami az 50 éves évfordulóra hívja fel a figyelmet.

Kólareklámhoz hasonlítják az 56-os plakátot
A New York-i magyar kulturális intézet Michael Bloomberg polgármestert szeretné felkérni, hogy mondjon beszédet a Times Square közelében elhelyezett 1956 magyar forradalmát idéző két óriásplakát alatt. A szervezők által újféle országimázsnak szánt esemény néhány emigráns magyar szerint sérti 1956 emlékét.

Moszkva helyett Párizsba látogatnak az 56-os verseny győztesei
Párizsba és nem Moszkvába utaznak a mindeddig Freedom Fighter című, 1956-ról szóló vetélkedő győztesei - közölte az oktatási tárca. Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn arról is döntött, hogy a verseny "modoros és erőltetett" elnevezését részben magyarítják.


Alig tudnak a diákok az 56-os forradalomról
Egy felmérés szerint a magyar diákoknak csak húsz százaléka nyilatkozott úgy, hogy tanult az 1956-os forradalomról. A tudatlanság oka, hogy a tanmenet végén már nincs idő a világháború utáni események tanítására, de szerepe van benne a tanárok bizonytalanságának és az érdeklődés hiányának is - számolt be róla a Népszabadság.

Döntsön Sztálin-szobrot, stancoljon Kossuth-címert a Szigeten
Drámatanárokkal cimborálnak az 56-os Intézet munkatársai: az ötvenes évek iskolakapuján belépve most ledöntheti a Sztálin-szobrot és stancolhatja a Kossuth-címert, ha ellátogat az 1956-os Intézet és a Káva Kulturális Műhely sátrába a Civil Szigeten.


Vasbeton pajzs lesz a mosonmagyaróvári 56-os emlékmű fókuszában
Lenzsér Péter, az 1956-os mosonmagyaróvári emlékhely koncepciótervének kidolgozója az október 26-i sortüzet állítja fókuszba: építészeti megoldásokkal szeretné megidézni, és a közgyűjtemény látogatóinak átélhetővé tenni a fél évszázaddal ezelőtti események drámaiságát. Erről az Ybl-díjas építész beszélt az MTI-nek abból az alkalomból, hogy koncepcióját ismertette a helyi képviselőtestület '56-os munkacsoportjával Mosonmagyaróváron.

Eltávolították az 56-os rézkarcot a türingiai parlamentből
Eltávolították egy erfurti kiállításról Werner Tübke 2004-ben elhunyt német művésznek a magyarországi 1956-ot felidéző rézkarcát.




Schwarzenegger méltatta az 1956-os forradalmat
A bátor és lelkesítő 1956-os forradalmat méltatta Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó a közelgő 50. évforduló előtt.




Közadakozásból állítják az 56-os emlékművet Csömörön
Közadakozásból állít emlékművet az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a kommunizmus áldozatainak tiszteletére egy, a Pest megyei Csömörön alakult közhasznú alapítvány, közölte a Gloria Victis Közhasznú Alapítvány titkára hétfőn az MTI-vel.


Évfordulós ünnepnyitó az 1956-os Intézetben
Rendhagyó sajtótájékoztatót tartottak az 56-os Intézet udvarán, ahol egy archív napló bemutatása mellett az intézet igazgatója, Rainer M. János beszámolt a forradalom 50. évfordulójára tervezett kiadványokról és a most folyó online tartalomfejlesztésről is.


A forradalmi emlékmű ellen tiltakoznak az 56-os szervezetek
Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc központi emlékművének építési munkálatai ellen tiltakoztak 56-os szervezetek szombaton a Felvonulási téren, a Regnum Marianum emlékműnél.



Budapesti nyilatkozat 1956 évfordulójára
Az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján Budapesti nyilatkozatot adnak ki, amelyet a tervek szerint a vendégek a Parlamentben megtartandó konferencián fogadnának el - számolt be róla a Népszabadság.


Elkezdték építeni az 56-os emlékművet
Elkezdődtek az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc központi emlékművének építési munkálatai a városligeti Dózsa György úton, az Időkerék és a Regnum Marianum emlékmű közötti területen, az egykori Sztálin-szobor helyén - írta közleményében a Kormányszóvivői Iroda.


Vita az olasz államelnök látogatása miatt
Az 56-os elítéltek képviselői nyílt levélben fordultak Sólyom László köztársasági elnökhöz az ellen tiltakozva, hogy az államfő meghívta az olasz köztársasági elnököt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 50. évfordulójára.


56-os emlékmű épül Csíkszeredán
A Magyar Köztársaság főkonzulátusa a helyi önkormányzattal közösen állít emlékművet az 1956-os forradalom 50. évfordulójára - áll a Magyar Rádió oldalán.



1956 nemzeti ügy, nem kampánytéma
Ma már nincs olyan közszereplő, aki 1956-ot ellenforradalomnak nevezné, mondja Kosáry Domokos, a forradalom 50. évfordulójának ünnepségeit előkészítő emlékbizottság vezetője a Népszabadság interjújában.


Hiányosak a diákok ismeretei 1956-ról
Hézagosak a tanulók 1956-tal kapcsolatos ismeretei, tudásuk elsősorban pedagógusfüggő - derül ki a Szocio-Gráf Piac- és Közvéleménykutató Intézet nemrégiben végzett kutatásából. A diákok ezen kívül nehezen tudják elkülöníteni a különböző nemzeti ünnepek eseményeit egymástól.

Washingtonban emlékeztek az 1956-os forradalomra
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter az 1956-os magyar forradalom tiszteletére rendezett washingtoni megemlékezésen példaértékűnek nevezte a forradalom vívmányait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár