2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1956-2006: a forradalom 50 éve

2006. november 4. 11:00

Korábban

A múlt homályában: 50 éve történt

56-os menekültek Jugoszláviában

Szabadkai szerzőnk az 56-os menekültek délvidéki sorsát kutatja. Cikkében a menekültek elszállásolóival készült oral history interjúk alapján rekonstruálta az 56-os táborlakók életkörülményeit. A személyes visszaemlékezések szerint a határőrök korrekt magatartása mellett a helyi lakosság kimondottan segítőkész, megértő és rokonszenvező volt a menekülőkkel.

Az 1956-os forradalom és Szlovákia
A csehszlovákiai magyarság körében az 1956-os magyarországi események jóval halkabb visszhangot váltottak ki, mint a környező országok kisebbségi magyarságában. Az évforduló kapcsán Az 1956-os magyar forradalom és Szlovákia címmel tudományos konferenciát tartottak október első napjaiban, a pozsonyi egyetemi könyvtárban, a reformországgyűlések egykori színhelyéül szolgáló épületben.

Ötvenhatos női sorsok
Az emlékezések, történeti tanulmányok, szakmunkák csupán a december 4-i nőtüntetés leírásakor emelik ki a nők szerepét a forradalomban, holott ők is csatlakoztak a harcolókhoz. Kötszert, gyógyszert, sebesülteket és élelmiszert szállítottak, röpcédulákat gyártottak és terjesztettek, elsősegélyt nyújtottak, segítettek a konyhán, nemegyszer részesei voltak a tolvajlásoknak, fosztogatásoknak is. Kik voltak ezek az asszonyok?

Magániratokat vár a Fővárosi Levéltár
1956 most következő, 50. évfordulója a közgyűjteményeknek is méltó alkalmat kínál arra, hogy átgondolják és új elemekkel egészítsék ki eddigi gyűjtőköri, szerzeményezési politikájukat - mondta el a Népszabadságnak Kenyeres István, a Fővárosi Levéltár főigazgató-helyettese.

95 éve született Bibó István
A XX. század egyik legnagyobb magyar demokratikus gondolkodója 95 éve, 1911. augusztus 7-én született Budapesten.




50 éve államosították a Szuezi-csatornát
Miután egy 1954-es megállapodás értelmében 1956. július 18-án befejeződött a brit csapatok kivonása a csatorna-övezetből, július 26-án Nasszer egyiptomi elnök bejelentette az államosítást és azt, hogy a Szuezi-csatorna Társaság jövedelmét az Asszuáni-gát építésére fordítják.

Ötven éve buktatta meg Petőfi Kör ülése Rákosit
1956. június 27-én rendezték meg a Petőfi Kör sajtóvitáját, ahol a felszólalók meglepő nyíltsággal követelték a merev politikát folytató párt megújulását. A pártvezetés tombolt a dühtől, de a szervezet elnöksége nem volt hajlandó önkritikát gyakorolni.


Nagy Imre, a tragikus sorsú miniszterelnök
Száztíz éve, 1896. június 7-én született Kaposvárott Nagy Imre. Neve összekapcsolódik a jelenkori magyar történelem fordulópontjaival. 1945 után "földosztó miniszterként" érkezett haza, szinte teljesen ismeretlen hazai s még titokzatosabb moszkvai előélettel a háta mögött. 1953-ra ez a jószerével elhalványult emlék adta át helyét az ún. "új szakasz" miniszterelnökének, aki Sztálin halála után a korrekció és a reform ígéretét testesítette meg. 1955-ös bukása után az ő neve táplálta a reményt a Rákosi-féle restaurációval szemben. 1956. október 23-án ezzel a reménnyel skandálták a budapesti tüntetők: Nagy Imrében bizalmunk!

Elhervadt a kínai száz virág 56 után
Feloldotta a kínai külügyminisztérium az 1956 és 1960 között keletkezett diplomáciai iratok egy részének titkosságát. A szakértők választ remélnek arra is, miként reagált Peking az 1956-os magyar forradalomra - számolt be róla a Magyar Hírlap.


Hogyan szerezték meg Hruscsov titkos beszédét?
Nyikita Hruscsov 50 évvel ezelőtt, a Szovjet Kommunista Párt 1956. február 14-25 között tartott XX. Kongresszusának utolsó napján, zárt ülést hívott össze. Itt elmondott titkos beszéde egy varsói zsidó fiatalember, Viktor Grajewski jóvoltából nem sokkal elhangzása után nyilvánosságra került. Grajewski 81 éves, Izraelben él, és a hvg.hu tudósítójának a beszéd nyilvánosságra kerülésének krimibe illő részleteiől számol be.

A Kádár-rendszer titkolta a világhírű zenekart
Az 1956 végén Bécsben magyar menekültekből alakult, néhány év alatt világhírűvé vált Philharmonia Hungarica a nyugati világban a magyar forradalom egyedülálló képviselője volt. Filmesek dolgozzák fel az itthon máig ismeretelen zenekar történetét - írta a FigyelőNet.


Meghalt Kádár János egykori szovjet tolmács-testőre
Elhunyt Kádár János egykori szovjet tolmács-testőre, Mihail Kupcsenko, aki 1956. november 4-től fél éven át vigyázott a magyar kommunista vezetőre, és életre szóló barátság szövődött köztük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár