2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra sziget lesz Mont Saint-Michel

2006. június 28. 13:15

Franciaország leglátogatottabb turistalátványossága, a Mont Saint-Michel-i apátság újra a tenger része lesz, miután hat évig tartó 150 millió eurós költségvetésű munkáltatokkal teremt belőle szigetet a francia állam.

Európa legmagasabb egyházi épülete körül maga Dominique de Villepin francia kormányfő indította el pénteken Franciaország jelenleg legjelentősebb építkezési munkálatait. A Bretagne és Normandia tengerparti határán emelkedő középkori apátság öblét évek óta az elhomokosodás fenyegeti, sziklás talapzatát az apály-dagály ostromolja.

A beruházás oldala

Mont-Saint-Michel valamikor a szárazföldtől négy kilométerre
a tengerből emelkedett ki, ma már azonban száz méter sem választja el a parttól. A munkálatok a másfél millió köbméter tengeri hordalékkal megtelt öbölbe ömlő Couesnon nevű folyón épülő gáttal kezdődtek meg, két kilométerre a sziklától. A 2008-ra elkészülő gáttal az apály-dagály működését zsilippel lehet majd az öbölben szabályozni és így megtisztítani a tengerfeneket a felesleges homoktól.

A gát megépítése után parkolóval és befogadó épületekkel
ellátott park épül két és fél kilométerre az apátságtól, ahonnan a jelenlegi betonút helyett egy 2012-re megépülő egy kilométer hosszú hídon közlekedő vonaton lesz megközelíthető a vízből kiemelkedő épületegyüttes.

Az évente 3 millió turista által látogatott apátságot és környékét a hat évre tervezett munkálatok alatt sem zárják le az érdeklődök elöl. A tervezők szerint a gát megépítésével Mont-Saint-Michel visszanyerheti tengeri karakterét, a talajszint tíz év alatt 70 cm-t süllyedhet, s remények szerint évi 5 millió turista fogadására is alkalmas lesz a sziget.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Venczel Katalin, Párizs)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár