2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legkirályabb király

2006. június 12. 09:30

Bangkokban Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma), a világ jelenleg leghosszabb ideje uralkodó királya trónra lépése 60. évfordulóját ünneplik. Az öt napig tartó ünnepségek pénteken vették kezdetüket gyertyagyújtással és kedden fejeződnek be egy színpompás fogadással a királyi palotában. A meghívott vendégek között van 25 ország állam- és kormányfője, köztük Akihito japán császár, Beatrix holland királynő. Thaiföldön az ünnepségek idejét nemzeti ünneppé nyilvánították.

A nemzeti egységre szólított fel trónra lépésének 60. évfordulóján rendezett bangkoki ünnepség megnyitásakor pénteken a thaiföldi király. A 78 éves Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) trónra lépése jelenleg a világ leghosszabb ideje uralkodó királya. Bhumibol 1946-ban lépett trónra testvére titokzatos halálát követően. Túlélt 17 katonai juntát, 20 miniszterelnököt és 15 alkotmányt.

Az öt napig tartó ünnepségek gyertyagyújtással kezdődtek pénteken és kedden fejeződnek be egy színpompás fogadással a királyi palotában. A meghívott vendégek között van 25 ország állam- és kormányfője, köztük Akihito japán császár, Beatrix holland királynő. Nagy-Britanniát András herceg képviseli. Thaiföldön az ünnepségek idejét nemzeti ünneppé nyilvánították.

A király, aki Szirikit királynéval az oldalán aranyszínű palástban üdvözölte palotája erkélyéről a több százezres éljenző tömeget, trónra lépése óta mindössze harmadik alkalommal jelent meg így alattvalói előtt. Mindössze öt perces beszédében kijelentette: az egység az az alap, amely prosperitást hoz hosszútávon az országnak.

Thakszin Sinavatra kormányfő ünnepi beszédében arra emlékeztetett arra, hogy Bhumibol Aduljadedzs király számos válságtól mentette meg az országot és a nép boldogsága nagyrészt az ő uralkodásának köszönhető.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár