2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új régészeti szenzáció a hajóból lett szarkofág

2006. május 16. 13:00

Vietnam bronzkori lakói ugyanazt a hajóépítési technikát alkalmazták, mint a Mediterráneum térségében élő kortársaik. Vajon a Nyugat kulturális hatásáról, vagy sajátos helyi fejlődési folyamatról van szó?

Római módra épültek a vietnami hajók

A Science magazin beszámolója szerint 2004 decemberében ausztrál régészek szövetmaradványok után kutattak a Hanoitól 50 km-re fekvő Dong Xa városában, hogy kiderítsék, milyen szerepet játszottak a textíliák a 2000 évvel ezelőtt élt helyi lakosság temetkezési szokásaiban. A Vörös-folyó egyik csatornájában rá is találtak egy hajó alakú koporsóra, benne néhány tárgyi lelettel, egy felnőtt nő csontvázával és a testét borító szemfödéllel. Akkor még csupán a szövetdarabot, a régióban előkerült eddigi egyetlen sértetlenül maradt halotti leplet tekintették az ásatás legnagyobb sikerének.

Az idén márciusban megtartott manilai konferencián azonban kiderült: az igazi szenzáció a hajóból lett szarkofág. A hajótörzs deszkáit már azelőtt egymáshoz illesztették, hogy azok egy összetartó keretet kaptak volna. Emiatt láthatók a hajó pereme mentén, mintegy két méter hosszan üres furatok és csapok nyomai, hogy a deszkákat eresztékekkel lehessen a hajótörzshöz csatlakoztatni.

Ókori globalizáció

A konferencián felszólaló régészek kifejtették, hogy a csónak illesztéseinek módszere ugyanolyan, mint a Földközi-tenger térségében élő ókori népek - köztük az egyiptomiak, görögök és rómaiak - által alkalmazott technika. A kutatók még nem találtak magyarázatot a mediterrán technika dél-ázsiai megjelenésére. Lucy Blue, az amerikai Southhampton Egyetem tengeri régésze két esetet vázolt fel: vagy a hatalmas távolságot áthidaló kulturális kapcsolatok tették lehetővé, vagy önálló, helyi fejlődés eredménye Dél-Ázsiában. Peter Bellwood, a canberrai egyetem munkatársa kétli, hogy a két civilizáció közvetlenül találkozott volna egymással, de elegendő ellenérv és bizonyíték nélkül jelenleg mégis az első feltételezést, vagyis az ismeret - közvetett - átadását tartja elfogadhatóbbnak. Hiszen - mint mondta - az Óvilág éppen 2000 évvel ezelőtt lépett a globalizáció első szakaszába.

Helyi technika újszerű használata?

Hasonló konstrukciók után kutatva, Bellwood és kollégái egy helyi múzeumban rátaláltak egy fából készült, ugyancsak örök nyughelynek szánt csónakra, amely a kiállításon egy halottas ház részeként szerepelt. Akárcsak a Dong Xa-i leletet, úgy ezt is a Vörös-folyó közelében találták meg, mély agyagréteg alatt. Emellett régebb óta ismert tény, hogy a kínaiak már az újkőkorban azzal a technikával építettek házat, mint amit több évszázaddal később az ókori nyugati világ használt hajóépítéshez, s amelynek a nyomait most Vietnamban is felfedezték.

Könnyen elképzelhető tehát az is, hogy egy, a tágabb régióban nem is oly ismeretlen fa illesztési módszert alkalmaztak újszerűen a bronzkori Vietnam lakói.
Önnek mi a véleménye? Itt mondja el nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár