2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

65 éve lett öngyilkos Teleki Pál

2006. április 3. 12:00

`A nemzet érzi és mi odadobtuk becsületét`

1938. májustól Imrédy Béla kormányában vallás- és közoktatásügyi miniszter, a felvidéki visszacsatolás előkészítője, majd 1939. februárban ismét kormányfő lett. Csatlakozott az Antikomintern paktumhoz, kiléptette az országot a Népszövetségből, s csapataival megszállta Kárpátalját. 1939 májusában kihirdette a második zsidótörvényt, amely a zsidókat másodrendű állampolgárrá fokozta le, s megindult a harmadik, a vegyes házasság ellen irányuló törvény előkészítése is.

Teleki Pál beszédet mond, 1940

A német-lengyel háború idején "fegyveres semlegességi álláspontról" hárította el a német kérelmet a csapatok átszállítására, befogadott 200 ezer lengyel menekültet és nyugatra segítette egy részüket. Védte a Horthy-rendszert a német beavatkozás és a szélsőjobb ellen, betiltotta Szálasi pártját, de elfojtotta a baloldal mozgalmait is. A Német Birodalom katonai sikerei, az olasz háborús részvétel miatt mind több gazdasági, politikai, katonai engedményt tett a németek javára. Tudta, hogy Észak-Erdély visszacsatolásáért fizetnie kell: német "tancsapatokat" engedett át Románia felé, s aláírta a német-olasz-japán háromhatalmi egyezményt.

1940 végén örökbarátsági szerződést kötött Jugoszláviával, ám a márciusi belgrádi náciellenes fordulat miatt ez az ország lett Hitler következő célpontja. Amikor Hitler területi revíziót ajánlott fel a magyar együttműködésért, Teleki azt javasolta, hogy a hadműveletben csak akkor vegyenek részt, ha Jugoszlávia már felbomlott. A brit kormány azonban jelezte: a részvételt háborús oknak tartják. Nem maradván választása, Teleki április 3-án éjjel Budapesten főbe lőtte magát - akárcsak felmenője, Teleki László 1860-ban. Horthynak címzett levelében lemondott, ha tette nem sikerülne s így írt: "Szószegők lettünk - gyávaságból - az (...) örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet érzi és mi odadobtuk becsületét. A gazemberek oldalára álltunk - mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz (...) Hullarablók leszünk. A legpocsékabb nemzet. Nem tartottalak vissza. Bűnös vagyok."

Teleki öngyilkosságát követően sok mendemonda kapott lábra, többen úgy vélték és vélik, hogy a németek gyilkolták meg. Ellentmondásos személyisége napjainkban is megosztja a társadalmat. Szobra ügyében a közelmúltban vita bontakozott ki, melynek eredményeképpen az emlékművet nem Budapesten, hanem Balatonbogláron, a lengyel menekültek városában állították fel.

(Múlt-kor/MTI Panoráma - Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár