2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A földrajztudós politikus: megjelent Teleki Pál életrajza

2005. június 7. 09:41

A két világháború közötti időszak egyik meghatározó politikusáról először jelent meg tudományos igénnyel megírt életrajz.

Ablonczy Balázs életrajza, publikációi
Teleki Pál: világhírű geográfus, sikertelen politikus
Beszélgetés Ablonczy Balázzsal a Heti Válaszban
Romsics Ignác kritikája az Élet és Irodalomban
Hovanyecz László cikke a könyvről a Népszabadságban
Teleki Pálról könyvet írni nem könnyű. Főleg mivel szoborállítási-ügye kapcsán előtérbe kerülve politikai csatározások kereszttüzében az derült ki, hogy személye és tettei máig vitát jelenthetnek. Ebben a közegben jelent meg a Rubicon történelmi folyóirat vele kapcsolatos tematikus száma, melyben szinte az összes cikket Ablonczy Balázs írta meg - már készülő könyvére alapozva, és mely kiegyensúlyozottságával biztos pontot jelentett a téma iránt érdeklődőknek. A Telekivel kapcsolatos további tájékozódást elősegíthette még a szintén Ablonczy által szerkesztett és Osiris Kiadónál 2000-ben megjelent Teleki Pál válogatott politikai írásai és beszéde, illetve egy rövidebb összeállítás is Teleki Pál életéről.

A kötet szerzője fiatal történész, aki az évek során, jó néhány külföldi és hazai levéltárban kutatva, számos, eddig feltáratlan dokumentumra alapozva rajzol teljes képet a tudós politikus pályájáról. A könyv terjedelme 500 oldal körüli, amit körülbelül 2000 jegyzet színesít - és a hivatkozásokból lemérhető a szerző tájékozottsága, olvasottsága és széleskörű bázisa, mely biztosítékként szolgálhat a munka megalapozottságára. A könyv emellett olvasmányos, határozott tempójú és képekkel gazdagon illusztrált.

Nem lehet persze mellékes szempont a könyv megítélésben az sem, hogy Ablonczy is Romsics Ignác tanítványaként vágott bele a korszak kutatásába, mely egyrészt "sine ira et studio" történetírói szemléletet hordoz magában, másrészt pedig a korszak ismeretében elhanyagolhatatlan szempontként kezeli Magyarország mindenkori nemzetközi helyzetét. Óhatatlan lesz a párhuzam - ha már Romsics neve felmerült - a professzor által jegyzett nagyívű életrajzzal, mely a kor- és pályatárs Bethlen István életét mutatta be (Osiris Kiadó, 1999), és mely mintegy előképül szolgált Ablonczynak a könyv szerkezetét és struktúráját tekintve. A Teleki könyvet olvasva elmondható, hogy a tanítvány felnőtt mesteréhez, hiszen ez a monográfia semmivel sem kisebbrendű, mint a párja.

A kötet lapjain kibontakozik egy múlt századi, jellegzetes magyar életpálya, a földrajzkutató, turanista, politikus, ellenforradalmár, cserkész és egyetemi tanár Teleki Pálé, akinek szerteágazó egyéniségét igyekszik bemutatni a kötet. Megtudhatjuk, hogy miképpen épült fel közéleti karrierje, honnan merítette eszméit, és hogyan mutatkozott be a telefonban. Az életpálya megismerésén túl képet kaphatunk arról a korról és közegről is, amelyben Teleki élt és tevékenykedett.

Teleki eszmei- és politikusi nézeteiben, tettei motivációiban is segít eligazodni az életrajz, melyben meglátjuk miként formálták Teleki életét különböző, ám mégis egy irányba tartó elfoglaltságai és tevékenységei. Miként segítette egyik érdeklődési köre a másikat és miként szűkült be lassan az a mozgástér, mely korábban lehetővé tette a hozzá hasonló polihisztor-államférfiak számára a hatékony cselekvést. Egy érzékeny politikus, aki a növekvő stressz hatására egyre elszigeteltebben érezte magát, elég hamar szembekerülhetett azzal, hogy az már nem az ő világa, ahol a háborúba való belépés a tét. A könyv kiemelkedően színvonalasan közelíti meg az egyik kiemelkedő magyar nemzeti mítoszt, Teleki Pál öngyilkosságát is. A szerző itt is megpróbál szembeszállni a megalapozatlan történetek hatalmával, és kimerítő nyomozás és bizonyítás után helyez pontot a Teleki ügy végére, mely így bár kevésbé lesz misztikus, ám talán közelebb kerülhetünk a valósághoz.

Ablonczy Balázs: Teleki Pál. Osiris Kiadó, Budapest, 2005. 547 oldal, 3480 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár