2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Anglia első védőszentjének sírját

2005. december 6. 12:30

Hitvalló Edward eredeti sírjára egy radarvizsgálat során, mélyen a Westminster Apátság padlózata alatt bukkantak rá.

Az angolok részegen fogadták normann hódítóikat 1066-ban
Vitatják a bayeux-i szőnyeg eredetét
Angliában sosem volt sok angolszász
Feltárulhat az utolsó angolszász király titka
A felfedezésre akkor került sor, mikor a kutatóknak végre lehetőségük nyílt arra, hogy az apátság felbecsülhetetlen értékű, 1268-ban készült mozaikpadlóját radarral is átvizsgálják. Warwick Rodwell, az apátságban dolgozó régészek vezetője a Reutersnek elmondta, hogy szerintük lenyűgöző felfedezést tettek, mivel a padló alatt egy kőfedéllel ellátott sírkamrát találtak. "Tudjuk, hogy az ő sírja, mivel pont a megfelelő helyen található: a templom középső tengelyén, és rögtön az akkori oltárral szemben áll. Eddig csak azért nem találtuk meg, mert nem a megfelelő helyen kerestük." Az apátság oklevelei szerint a Westminster területén már legalább 960 óta, a bencés szerzetesek érkezése óta állt templomépület. A korábbi vizsgálatok során azonban - a mostanival ellentétben - azt az oltárt használták fel a sír keresésekor, mely a 13. század közepén, III. Henrik uralkodása alatt készült el.

"Ez azt is jelenti, hogy végre teljesen megértettük az itteni királyi sírbolt rejtélyeit" - mondta el Rodwell, ezzel azt is jelezve, hogy nem tartják szükségesnek a sír fizikai feltárását: "teljesen felmértük a helyet, így nincs szükség ásásra."

Az egész életét Angliában élő Edward 40 évesen, Knut törvénytelen fia és örököse Harold Harthacnut 1042-es halála után került a trónra. Uralmát a többéves harc utáni kényszerű béke jellemezte (megkoronázása is egy ideiglenes állapotot tükrözhetett, mivel kortársai nem tartották megfelelő uralkodónak). Bár a főurak nyomására kénytelen volt megnősülni, ám házasságát tisztasági fogadalma miatt nem volt hajlandó elhálni (feleségének, Edithának azt ajánlotta fel, hogy testvérekként éljenek együtt). 1066-os halála után a trónt felesége testvére, Harold Godwine örökölte, akinek ekkor Hódító Vilmos trónigényével kellett szembenéznie: Vilmos szerint ugyanis Edward a trónt korábban neki ígérte. Mivel nem tudtak megegyezni, a normannok megindultak Anglia ellen: a két sereg 1066-ban Hastingsnél találkozott.

Edward jelenlegi nyughelye az apátságban közismert, ám mivel a 12-13. században kétszer is újratemették (a szentté avatások miatt), egész mostanáig nem tudták, hogy eredetileg 1066-ban hová temethették.

Az egyik utolsó angolszász uralkodó 1163-as szentté avatásától 1348-ig volt Anglia védőszentje; azóta Szent György tölti be ezt a pozíciót.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár