2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1900: meghalt a XIX. század, éljen a XX.!

2005. december 5. 11:00

Tudja meg miként ünnepelte a világ a századfordulót 1900-ban, abban az esztendőben, amelyet később a békét hozó optimizmus jeleként XIII. Leó pápa szent évvé nyilvánított.

1900-ban indult útjára Led Zeppelin első kísérleti léghajója, Oroszország ekkor szállta meg Mandzsúriát, Kínában pedig a külföldi érdekeltségek ellen ebben az évben robbant ki a boxerlázadás. Meggyilkolták I. Umberto olasz királyt, a németek pedig már bőszen készültek a nagy összecsapásra: új törvényt hoztak a flottafejlesztésre. Tovább folytatódott a válság Dél-Afrikában: a britek ebben az évben állították fel az első koncentrációs táborokat.

Az Osztrák-Magyar Monarchia is ünnepelt: 1900-ban kötötte össze az életét - az ekkor már trónörökös - Ferenc Ferdinánd és Chotek Zsófia.

Budapest is tovább épült: 1900-ra készült el a Margit-híd margitszigeti lejárója, és ebben az évben adták át a Duna-parti villamosvonal első szakaszát az épülő Erzsébet-híd és az Akadémia tere közt.

Január elsején jelent meg a radikálisok szemléjeként közismertté váló Huszadik Század című folyóirat első száma, illetve ebben az évben kerül boltokba Freud Álomfejtés című könyve is  - komoly viharokat kavarva. A mesevilág pedig egy újabb klasszikussal lett gazdagabb: Lyman Frank Baum alkotását, az Óz a csodák csodáját ekkor ismerhette meg a nagyközönség.

Nem utolsósorban pedig ebben az évben született Fekete István, Passuth László, Szabó Lőrinc és Márai Sándor, a magyar irodalom nagyjai, és ekkor halt meg Nietzsche német filozófus és Oscar Wilde esztéta és hivatásos gúnyolódó is.

A 100 év - 100 kép filmsorozat epizódjai megtekinthetők az alábbi weboldalon: http://www.tv-history.tv

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár