2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különös kegyetlenséggel végeztek 48-as tábornokainkkal

2005. október 6. 12:00

A hóhér kontármunkára panaszkodott

Haynau az ítéletet szeptember 30-án kapta meg, és azonnal jóvá is hagyta, majd `kegyet gyakorolt`: Dessewffy és Lázár ítéletét kötélről puskagolyóra enyhítette  - mivel ők nem a cári, hanem a császári csapatok előtt tették le a fegyvert. A kivégzés időpontját szándékosan tették október 6-ára, ugyanis az a nap volt a bécsi forradalom évfordulója, így ezzel is mintegy példát szerettek volna statuálni. A különös kegyetlenséget jelzi az is, hogy az ítélet végrehajtására tizenhat olyan lövészt jelöltek ki, akik közül a többség büntetésből kényszersorozott bécsi forradalmár volt.

A 13 vezetőn kívül kivégezték volna Lenkey Jánost is, aki azonban a várfogságban megbolondult, így büntetését életfogytiglanira változtatták. 1850-ben halt meg Aradon.

A kivégzéskor golyó általi halállal négy tábornokot végeztek ki, akik közül Schweidel József, Dessewffy Arisztid és Lázár Vilmos az első lövés után meghalt, ám Kiss Ernőt csak súrolta a golyó. Ekkor egyes visszaemlékezések szerint az osztag egyik tagja odalépett hozzá, és közvetlen közelről lőtte főbe, míg mások szerint személyesen vezényelte az életét kioltó második sortüzet. A többieket felakasztották. Az akasztófákhoz a gerendákat sebtében, egy épülő háztól hozták el, így sem a kirendelt hóhér, sem a ház tulajdonosa nem örült túlzottan az eseménynek - a hóhér kontármunkára panaszkodott, míg a tulajdonos szerette volna visszakapni faanyagát. A kivégzést elrendelők a holttesteket közszemlén hagyták, így a hír hamar elterjedt, és zarándoklat indult oda a környező településekről.

Az aradi, pesti, pozsonyi és más kisebb hadbíróságok körülbelül 1500 volt császári királyi tisztet ítéltek halálra, azonban közülük csak további négy ítéletet hajtottak végre, a többiekét börtönbüntetésre változtatták. Így október 25-én szintén Aradon kivégezték a Haynau személyes ellenfelének számító Kazinczy Lajos tábornokot, míg a német légió parancsnokát, Peter Giron honvéd ezredest, Mieczyslaw Woroniecki honvéd ezredest, és Abancourt Károly honvéd századost Pesten végezték ki.

(Forrás: Nemeskürty István: "Kik érted haltak, szent Világszabadság!". Magvető Zsebkönyvtár, Budapest, 1977.)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár