2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félmillió dollárt adtak a Kalitkás nőért

2005. szeptember 20. 14:00

Rippl-Rónai József Kalitkás nő című képe 520 ezer dollárért, a jutalékkal együtt mintegy 122 millió forintnak megfelelő összegért talált gazdára Chicagóban vasárnap este, és ezzel több csúcsot is megdöntött: a legdrágábban eladott modern magyar festményét, az árverésen legdrágábban elkelt Rippl-Rónaiét és az Egyesült Államokban legdrágábban elkelt magyar képét.

Kieselbach Tamás művészettörténész és ismjert galérista az MTI-nek hétfőn reggel elmondta: úgy véli, és reméli, hogy a kivételes jelentőségű alkotást magyar gyűjtő vásárolta meg. A kép árverése végül 50 ezer dolláros kikiáltási árról indult - miután eredetileg az aukciós ház 30-50 ezer dollár értékűre becsülte -, és hosszú licit után érte el a rekord árat. Az 520 ezer dollár közel ötszöröse annak az eddigi 105 ezer dolláros rekordnak, amelyet a festő 1998. októberében New York-ban, a Sotheby,s aukciós háznál elárverezett Anella virággal című alkotása elért.

A rendkívüli ár egyben nyilvánvalóan növeli a modern magyar művészet tekintélyét is. Elérése nem utolsó sorban összefügg Kieselbach Tamás tevékenységével is, hiszen a chicagói aukciós ház őhozzá fordult, amikor a festményt beadták árverésre, és ő számos lépést tett annak érdekében, hogy meggyőzze az árverési házat a kép jelentőségéről és értékéről, valamint hogy mozgósítsa mindazokat, akikről feltételezte, hogy módjukban áll részt venni az aukción.

A kép végleges változatát egyébként a Magyar Nemzeti Galériában őrzik, és a művészettörténészek a modern magyar festészet nyitó képének, egyik ikonjának tekintik. A vázlatot - amelyet most Chacagóban a Leslie Hindman aukciós háznál árvereztek el, és amelyről csupán a Rippl-Rónaival összefüggő dokumentumokból lehetett tudni - először 1892-ben állította ki a művész a párizsi Palace Galleriában. Azután több kiállításon is szerepelt - többször a végleges változattal együtt - Magyarországon is, mígnem 1906-ban 200 koronáért Mayer Mór vásárolta meg. A mű ezután 1947-ben került  Bánóczi Dezső gyűjteményébe az Egyesült Államokba.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár