2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Olajvállalatok segítik a norvég régészeket

2005. szeptember 27. 10:00

A múlt héten Norvégia nyugati partjainál befejezték minden idők legmélyebben zajló tenger alatti ásatását. Olajvállalatok finanszírozzák a mélytengeri vezetékfektetés előtti biztonságos leletmentést, a tökéletesen érintetlen hajóroncsok szakszerű feltárását.

Karthágói hadihajókat keresnek a tenger mélyén
Az UNESCO a víz alatti örökség védelmét sürgeti
Búvárrobot kutat az özönvíz nyomai után
Folytatódik a perzsa hajóhad utáni kutatás
Norvég gyerekek viking ékszerei
100 éves függetlenségét ünnepli Norvégia
Grönland legrégibb síléce
Viking sírok nyomában
Egy norvég régészcsoport a múlt héten jelentette be, hogy befejezték minden idők legmélyebb tenger alatti ásatását, melynek során egy 170 méter mélyen fekvő 19. századi kereskedőhajó roncsai közül 500 porcelántányért, borosüvegeket, pénzérméket, sakkfigurákat és navigációs felszereléseket hoztak fel. A különleges ásatás 6,25 millió dolláros számláját a Norvégia nyugati partjainál az Ormen Lange földgázmezőt feltáró és kitermelni szándékozó vállalatok fizetik, akik a roncsra egy mélytengeri olajvezeték lefektetése közben bukkantak.

Az olajkonzorcium a régészeket azért bérelte fel, hogy megvizsgálják a helyszínt, majd megjelöljék azt a helyet, ahol a vezetéket a roncs károsítása nélkül le lehet fektetni. "Az olajtársaságok támogatásából dolgozunk" - mondta el az MSNBC-nek a Norvégiai Tudományos és Technológiai Egyetem munkatársa, Fredik Søreide. "Azt hiszen ezért senki más nem fizetne".

A távirányítású robotokat használó kincsvadászok korábban már mélyebb vizekben fekvő roncsokat is kifosztottak, a régészek viszont nem tudtak ilyen kutatásokat finanszírozni. Az óceánfenéken olajvezetéket építő társaságok azonban mostanában egyre több távoli olaj- és gázmezőt szeretnének kiaknázni, így sokszor ütköznek eddig ismeretlen hajóroncsokba. Ezek feltárásához egy nemrég megkötött egyezmény értelmében régészeket hívnak, és fizetik a biztonságos leletmentés teljes költségét is.

A kutatókat az eddigi gyakorlattal szemben - amikor a felszínről irányították a leletmentést - ezúttal egy különleges kabinban leeresztik a tenger fenekére, és onnan vezérelhetik távirányítású robotjaikat. A projekt vezetője, Marek Jasinski szerint: "A mélyvíz a tengeri régészet végső határa. Az új technológiáknak köszönhetően a szárazföldi precizitáshoz és körülményekhez hasonlóan tudjuk megvizsgálni és kiemelni a tengermély kulturális örökségét."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár