2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az Üvöltés ötven éve

2005. szeptember 8. 13:00

-`Láttam nemzedékem legjobbjait az őrület romjaiban....`. Ötven évvel ezelőtt szavalta el először Allen Ginsberg egy San Franciscó-i költőtalálkozón a város Six Gallery-jében az Üvöltést, a XX. századi amerikai irodalom egyik legnagyobb hatású költeményét, amely egy évvel később, amikor nyomtatásban is megjelent, nyelvezetével, kritikai tartalmával egyaránt megbotránkoztatta az amerikai társadalmat. Ma már szabadgondolkodói fesztivált tartanak a költemény tiszteletére az Egyesült Államokban.

Allen Ginsberg
Az Üvöltést (Howl), a beat-költészet klasszikusát, amely a Walt Whitman-féle szabadon áradó verselést a jazz-ritmusokkal és a zsidó siratóénekek stílusával vegyítette, Ginsberg elmegyógyintézetbe zárt barátjának, Carl Solomonnak írta. Kezdetben hatósági és irodalmi körökben "illetlennek" nyilvánították, de hamarosan a non-konformizmus és a szabad szellem szimbóluma lett. Hatását erősítette, hogy Ginsberg számtalanszor élőben is előadta, önmagával vagy zenekísérettel a maga rendkívül szuggesztív stílusában. Több lemezfelvételt is készített belőle, köztük a világhírű Kronos kvartettel, sőt, Magyarországon a Hobo Blues Banddel is. Nálunk 1967-ben a Sükösd Mihály szerkesztette Üvöltés-antológia, amelyben a versből csak részletek voltak Orbán Ottó fordításában, az amerikai beat-irodalom vázlatos bemutatásával a szellemi-kulturális nyitás egyik fontos mérföldköve volt.

Az 1970-es és 80-as években ez a szellem hatotta át a New York-i East Village-et és a Lower East Side-ot is, ahol Ginsberg élt, de a következő évtizedben kezdetét vette itt az úgynevezett "dzsentrifikáció", amikor a város marginális negyedei szórakoztató központokká, ingatlanügynökök prédájává váltak, és kiűzték a bohém lakosokat az anyagilag jobban szituáltak kedvéért. Ennek következtében a ginsbergi szellem is lankadni kezdett. E folyamat ellen született meg három évvel ezelőtt az Üvöltés-fesztivál, amely az idén 200 rendezvénnyel bizonyította, hogy ma is él ez a szabad gondolkodás - írta az El País című spanyol napilap.

A fesztivál mozgatója Phil Hartman, a Two Boots pizzeria-lánc tulajdonosa, aki éttermeit videó-klubként és a független filmjeit bemutató moziként is működteti. És három év óta helyt ad olyan fesztiválnak is, amelyre összejönnek költők, zenészek, festők, színészek és olyan hírességek, mint Lou Reed, Laurie Anderson, Debbie Harry, akiknek pályája egyrészt az East Village-ben kovácsolódott, másrészt pedig hatott rájuk Ginsberg munkássága, sőt közülük többen dolgoztak is vele.

A rendezvények többsége ingyenes. Ilyen például a Charlie Parkerről elnevezett jazz-fesztivál. A "Madár" (Bird) becenévre hallgató legendás szaxofonos játéka nyomán dolgozta ki annak idején Ginsberg a "lélegzés-vers" elméletét. Az Üvöltést mindig a Bowery Poetry klubban idézik fel, de az évfordulóra való tekintettel nagy összejövetelt tartottak a Tompkins Square Parkban, ahol rapperek, költők legalább negyven nyelvet képviseltek és még egy kórus is előadta a modern irodalom alapművét.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár