2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

20. századi családtörténet: találkozás 58 év után

2005. szeptember 7. 11:28

58 év után, Sydneyben találkozott a héten Kurbel István, aki 17 évesen, 1947. november 7-én a munkaszolgálat elől szülei ungvári lakásából ismeretlen helyre távozott, és testvére, Kurbel Alice Katalin, aki azóta is kereste: a testvérek csütörtökön, a sydneyi magyar főkonzulátuson tartott sajtóértekezleten már együtt léptek az újságírók elé.

A család - amelynek történetéről a világ a magyar televízióból értesült -, és különösen Alice, a nemzetközi szervezetek segítségével az akkori Szovjetúnióból próbálta keresni a fiút, majd át is települt Magyarországra, hogy `közelebb a világhoz` több lehetősége nyíljon fivére keresésére.

A keresés sikertelenségéről szóló 188 hivatalos levél és sok ezer kilométernyi utazás után - amelynek során egyébként Alice több elveszett fiút is megtalált, csak éppen saját testvérét nem - 2002 augusztusában Kucsma Jenőné, a Magyar Vöröskereszt munkatársa találta meg a megoldást és az elveszett fiút: Kurbel István ugyanis a szlovákiai Uzsgorodban született, nyolc évet élt a magyarországi Ungváron, és végül a szovjetunióbeli Uzsgorodból távozott, amely város ma Ukrajnában van, és hivatalos neve Uzshorod.

Kucsma Jenőné rájött: bár Alice ungvári születésű testvérét keresi, az talán másként tüntette fel a város nevét papírjaiban. És valóban: István neve egyébként a menekülése közben Uzsgorod születési hellyel töltötte ki papírjait.

A testvérek 55 év után, 2002-ben először telefonon találkoztak: Alice a magyar televízió stúdiójából beszélt és ott nézte megtalált testvére képét. A mostani várva várt személyes találkozás alkalmából vasárnap az MTV Héthatár című műsora felelevenítette azt a felvételt, amelyen három évvel ezelőtt először beszéltek a testvérek telefonon. A Szórvány című műsor két szerkesztőjen - Hajduk Márta (MTV) és Józsa Erika (Sydney) - filmet készített a történetről és az 58 év utáni találkozásról, s a filmet az MTV Palackposta c. műsora szeptemberben vetíti - közölte az MTI-vel Hajduk Márta.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár